Burse - Fonduri mutuale

Bani de semne de carte. Studioul Cinematografic Animafilm, compania care producea desene animate în perioada comunistă, vrea sa distribuie dividende de 1.200 de lei, din care 69% la Ministerul Culturii

Bani de semne de carte. Studioul Cinematografic...

Autor: Tibi Oprea

01.07.2021, 19:14 461

Studioul Cinematografic Animafilm din Bucureşti, compania care a produs filmele de animaţie difuzate în perioada comunistă, a convocat acţionarii pentru a aproba repartizarea unei cote de 90% din profitul net realizat în 2020, adică suma de 1.200 de lei, sub formă de dividende, arată un raport publicat joi seară la Bursa de Valori Bucureşti.

Cu o valoare bursieră de numai 107.740 de lei şi un singur angajat, compania este controlată în proporţie de 68,54% de Ministerul Culturii şi Cultelor, ceea ce înseamnă că dacă propunerea este aprobată, la bugetul de stat ar urma să meargă 822 de lei, iar restul către persoane fizice potrivit calculelor realizate de ZF.

Studioul Cinematografic Animafilm a fost fondat în 1964 de Ion Popescu-Gopo, iar în 2006 a ajuns la un pas de faliment. În 2015, Animafilm s-a transferat de pe fosta piaţă RASDAQ pe piaţa AeRO, unde acţiunile ANIM nu sunt tranzacţionate din septembrie 2016 încoace. Astăzi, compania mai are două imobile şi se ocupă cu închirierea acestor spaţii.

Societatea are conturile poprite de autoritatea fiscală şi datorii istorice de 1,32 mil. lei reprezentând impozitul de 90% calculat pe venituri din chirii pe cinci ani (1998-2002) de organele de control MFP, urmare a solicitării Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în vederea privatizării.

Neplata acestor datorii a obligat ANAF să ia măsuri restrictive majore precum blocarea contului bancar încă din 2003, instituirea sechestrului asigurător asupra imobilelor sau blocarea veniturilor din chirii. Compania menţionează în raportul financiar pe 2020 că a făcut planuri strategice anuale şi pe perioadă îndelungată, dar nu a fost finanţată de acţionariat, iar proiectele nu au fost aprobate.

Compania mai are de asemenea o pierdere reportată din anii anteriori de 1,6 mil. lei, raportat la active de 1,04 mil. lei, fapt are denotă o criză acută a lichidităţii. Cifra de afaceri din 2020 a fost de 204.128 de lei, iar profitul a fost de 1.262 de lei, arată datele din raportul anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO