Burse - Fonduri mutuale

Banii romanilor din fonduri mutuale merg sa fie administrati la Praga sau Atena

Banii romanilor din fonduri mutuale merg sa fie administrati la Praga sau Atena

Daniel Stifter, directorul general al EFG Mutual Funds Management: O abordare centralizata a activitatii de administrare este mult mai eficienta. In acest mod are loc o omogenizare a deciziilor de investitie care sunt luate intr-un singur loc, la Atena, pentru toate diviziile grupului EFG din Europa de Sud-Est.

26.01.2009, 18:20 33

Pe o piata de capital unde criza financiara a facut ravagii in ultimul an si jumatate, administratorii de fonduri isi pun tot mai mult problema reducerii costurilor si a atragerii de resurse. Pentru cei care fac parte din cadrul grupurilor financiare internationale, delegarea activitatii de administrare catre una dintre diviziile centrale ale grupului-mama poate fi una dintre solutii.

"Am inceput procedura de delegare a administrarii portofoliului de fonduri catre divizia EFG Eurobank din Atena inca din vara anului trecut. Motivul acestei masuri este concentrarea activitatii de administrare la nivelul grupului pentru a creste eficienta", a spus Daniel Stifter, directorul general al societatii de administrare EFG Mutual Funds Management.
Cele doua fonduri mutuale ale EFG Mutual Funds Management (MFM), divizia autohtona de administrare a investitiilor din cadrul grupului elen EFG Eurobank, vor fi administrate de societatea EFG Mutual Funds Management din Grecia. Astfel, plasamentele fondului monetar Bancpost Plus si cele ale fondului diversificat Bancpost Active Balanced, cu active nete totale de 71 mil. lei (16,5 mil. euro), vor fi decise de la Atena, si nu de la Bucuresti cum s-a intamplat pana in prezent.
"O abordare centralizata a activitatii de administrare este mult mai eficienta. In acest mod are loc o omogenizare a deciziilor de investitie care sunt luate intr-un singur loc, la Atena, pentru toate diviziile de asset management ale grupului EFG din Europa de Sud-Est", a explicat Stifter.
Anul trecut, un alt administrator local a luat decizia de delegare a administrarii portofoliului de fonduri catre o alta entitate din grup. BRD Asset Management, membra a grupului financiar BRD-Societe Generale, a delegat activitatea de administrare catre societatea Investicni Kapitalova Spolecnost din Cehia.
BRD AM gestioneaza un portofoliu similar de produse: un fond monetar Simfonia si un fond diversificat Concerto, cu active nete totale de aproape 134 mil. lei.
Reprezentantii BRD declarau in primavara anului trecut ca delegarea activitatii de administrare marcheaza o serie de schimbari in strategia grupului: cresterea expunerii pe pietele de capital si iesirea pe pietele externe.
"Pietele de capital sunt globale si trebuie abordate de global. Delegarea activitatii de administrare se inscrie in tendinta de concentrare si omogenizare a serviciilor care exista la nivel international. Criza financiara a dovedit ca faramitarea nu aduce niciun fel de beneficii", a spus Florin Dolea, directorul executiv al societatii de administare Pioneer Asset Management.
Societatea Pioneer AM, membra a Pioneer Investments - unul dintre cei mai mari administratori de fonduri la nivel mondial - si a grupului UniCredit Tiriac, si-a armonizat oferta locala de fonduri cu cea internationala, fuzionand doua fonduri romanesti in incercarea de a evita suprapunerea de produse. In scurt timp, unitatile bancare ale UniCredit Tiriac vor incepe distributia a zece fonduri de investitii internationale administrate de Pioneer Asset Management din Luxemburg.
"In Europa de Vest, administratorii mari de fonduri dispun de centre globale si regionale unde se iau deciziile de investitii. De exemplu, Pioneer Investments dispune de astfel de centre globale la Boston, Dublin si Singapore. Divizia locala a colaborat adesea cu centrul regional de la Viena, in special in administrarea fondului Europa Obligatiuni care investea in obligatiuni emise de statele membre ale UE", a continuat Dolea.
Centralizarea deciziei de investitii, prin delegarea sau nu a activitatii de administrare, aduce insa un avantaj puternic investitorilor romani: reducerea comisioanelor. Administratorii locali au fixat destul de sus nivelul comisioanelor de administrare, in principal din cauza nivelului redus al activelor aflate in gestiune. "Deocamdata nu vom modifica comisioanele de administrare ale fondurilor, dar in viitor vom lua in calcul o reducere a comisioanelor", a spus Stifter de la EFG MFM.
Comisioanele de administrare in cazul celor doua fonduri ale EFG, respectiv Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced, sunt de 1%, respectiv 2,8% pe an aplicate la valoarea medie lunara a activelor totale ale fondului.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO