Burse - Fonduri mutuale

Basescu: Economiile romanilor ar trebui investite pe Bursa de la Bucuresti, nu afara

Basescu: Economiile romanilor ar trebui investite pe Bursa de la Bucuresti, nu afara

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Daca Petrom-ul s-ar fi privatizat prin Bursa, eu nu as mai fi fost in situatia sa ma uit o data la sase luni pe contract, sa vad ca nu se poate face nimic, sa il inchid si sa il pun inapoi la documente secrete.

09.06.2008, 19:42 16

"BVB trebuie sa devina acel reper spre care se indreapta economiile, nu numai economiile populatiei, ci si fondurile de pensii. Sunt bani romanesti care trebuie sa ruleze in economia romaneasca, cu atat mai mult cu cat rentabilitatea investitiilor pe Bursa romaneasca e una dintre cele mai mari", a declarat presedintele Traian Basescu, prezent vineri la deschiderea Targului Bursier organizat de Asociatia Brokerilor in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti.
Basescu a facut o comparatie a Bursei de la Bucuresti cu institutiile similare din Varsovia si Budapesta, care dispun de capitalizari si lichiditati mult mai mari.
"Bursa romaneasca este inca departe de a fi ceea ce ar trebui sa fie. Suntem a saptea tara ca marime din UE, iar tranzactiile de anul trecut, de circa 19 mld. lei - peste 6 mld. euro - sunt departe de a ne face sa fim multumiti. Principiul fundamental al liberei circulatii a capitalurilor e usor contrazis de lichiditatea scazuta", a apreciat Basescu.
Bursa din Budapesta a inregistrat anul trecut tranzactii cu circa 10 miliarde de euro mai mari decat cele de la Bucuresti.
"Asta spune multe despre pozitia politicului fata de privatizari", a continuat presedintele, sustinand ca privatizarile companiilor de stat ar trebui sa se realizeze prin intermediul pietei de capital si ca lipsa companiilor mari de stat de pe Bursa este una dintre cauzele lichiditatii reduse de pe piata.
"Nu exista sistem mai trasparent, mai clar, mai lipsit de suspiciune, intr-un proces de privatizare decat privatizarile pe Bursa. Inca nu le dam prioritatea cuvenita pentru ca se pare ca e mai tentant ca totul sa se desfasoare in birouri si nu in piata, deschis, si mai ales cu contracte foarte confidentiale, chiar si atunci cand le aproba Parlamentul Romaniei", a spus Basescu.
El s-a referit din nou la privatizarea Petrom, aratand ca prevederile din contractul de privatizare nu mai pot fi modificate.
"Nu vreau sa prilejuiesc o polemica, dar daca Petrom-ul s-ar fi privatizat prin Bursa, eu nu as mai fi fost in situatia sa ma uit o data la sase luni pe contract, sa vad ca nu se poate face nimic, sa il inchid si sa il pun inapoi la documente secrete", a declarat seful statului.
Petrom, cea mai mare companie romaneasca dupa valoarea de piata, a fost privatizata in 2004, cand grupul austriac OMV a preluat 33% din actiuni de la AVAS pentru care a platiti statului roman 669 mil. euro. Ulterior, OMV si-a majorat participatia la 51% in urma unei majorari de capital, care a dus valoarea totala a tranzactiei la 1,5 mld. euro. In prezent, Petrom valoreaza pe Bursa peste 8 mld. euro.
Presedintele a mai spus ca statul ar trebui sa vanda pe Bursa si pachetele reziduale de actiuni pe care le detine in cadrul unor companii care au fost deja privatizate. "Daca am fi un stat care ar dori sa arate transparenta totala, aceste resturi de actiuni pe care statul le are in companii ar trebui sa vina catre Bursa rapid."
Seful statului si-a mai exprimat speranta privind listarea la Bursa a Fondului Proprietatea. "Am speranta ca in perioada urmatoare Fondul Proprietatea va fi listat pe bursa. Este una din asteptarile pietei de capital. Vreau sa cred ca timpul aparitiei la bursa a Fondului Proprietatea s-a apropiat si poate imediat dupa alegeri vom avea si marea satisfactie a intrarii pe piata de capital a Fondului Proprietatea".
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara in luna mai ca Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa pana la finele anului, dupa ce conducerea fondului afirmase anterior ca administratorul societatii va fi selectat in luna noiembrie, listarea la Bursa fiind prevazuta pentru prima parte a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO