Burse - Fonduri mutuale

BCE vrea să schimbe ”regulile” şi vine cu o politică agresivă pentru relaxare monetară, China va fi inundată de un nou val de lichiditate, iar Statele Unite aşteaptă un miracol din Asia

BCE vrea să schimbe ”regulile” şi vine cu o...

Autor: Nicoleta Stoianovici

19.02.2016, 11:49 5762

Banca Centrală Europeană şi-a propus să adopte măsuri  mai agresive de relaxare monetară pentru a stimula creşterea nesatisfăcătoare şi inflaţia slabă, în contextul avertismentelor privind economia globală, potrivit Financial Times.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a câştigat susţinere pentru eventuale schimbări de politică monetară, care ar urma să fie votate luna viitoare, potrivit procesului verbal al şedinţei de politică monetară a Băncii din ianuarie, publicat joi.

Consiliului BCE a votat în unanimitate pentru schimbarea poziţiei curente de politică, despre care au spus că ”trebuie examinată şi posibil revizuită” în luna martie când proiecţiile maacroeconomice ale BCE vor fi disponibile.

Un alt aspect îngrijorător îl reprezintă revizuirea în scădere a  prognozelor de creştere ale economiei globale de la 3,3% la 3% de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Aceasta a îndemnat guvernele ţărilor dezvoltate să acţioneze ”urgent” şi “în comun” pentru a stimula activitatea şi a avertizat că potenţialul de creştere la nivel global stagnează.

Şedinţa Rezervei Federale din ianuarie a consemnat riscuri tot mai ridicate pentru economia americană, în contextul prăbuşirii preţurilor materiilor prime şi îngrijorărilor reînnoite privind creşterea economică a Chinei.

Banca Populară a Chinei ezită să coboare ratele de dobândă şi a declarat că va injecta lichiditate în economie, prin operaţiuni ce vor avea loc zilnic, nu de două ori pe săptămână.

Pieţele se aşteaptă ca rata BCE să piardă alte 10 puncte de bază, urmând să atingă -0,4% luna viitoare, în timp ce programul de relaxare cantitativă, lansat în urmă cu un an va fi extins. Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann se opune, însă, unei extinderi radicale a programului de cumpărare de active.

Îndemnul de a acţiona vine, însă, la un moment în care îndoieile privind eficienţa politicilor monetare neconvenţionale şi îngrijorările legate de fragilitatea sistemului bancar european câştigă teren. “Politica monetară europeană îşi va atinge curând limitele”, a declarant Vincent Juvyns, strateg de piaţă la nivel mondial pentru JPMorgan Asset Management. Acesta susţine că economia europeană poate fi revitalizată prin reforme structurale şi ale pieţei muncii.

Mario Draghi a afirmat în faţa Parlamentului European că Banca Centrală „nu va ezita să acţioneze” în vederea stimulării economiei zonei euro. Cu toate acestea, în concluziile şedinţei BCE de luna trecută este indicat faptul că participanţii consideră “prematură” o decizie privind măsurile ce pot fi adoptate, în contextul volatilităţii pieţelor financiare şi al incertitudinii asociate şi confirmă că dobânda va ramane la „nivelul actual sau unul mai scăzut pentru o perioadă îndelungată”.

Unii membri BCE înclină în favoarea unor măsuri agresive. “Trebuie luate acţiuni preventive ce iau în calcul riscurile aflate în fază incipientă pentru a nu aştepta ca acestea să se materializeze”.

În perioada dintre şedinţa din luna decembrie şi cea din ianuarie, indicele bursier Euro Stoxx a pierdut 17% din valoare, ca rezultat al prăbuşirii preţului petrolului şi a evenimentelor din China. Acestea au condus la “o creştere a aversiunii faţă de risc la nivel global”, explica în cadrul şedinţei Benoît Cœuré, membru al comitetului executiv al BCE. Un alt membru, Peter Praet, a punctat deteriorarea condiţiilor din pieţele financiare.

Pe de altă parte, membrii comitetului consimt la eficienţa politicilor monetare, susţinând că au efectul scontat de a relaxa condiţiile de finanţare, de a susţine economia reală şi de a întări rezistenţa zonei euro la şocuri externe.

Cu toate acestea, noile cifre constituie o sursă de scepticism - economia zonei euro a crescut cu doar 0,3% in trimestrul 4 al anului trecut, în timp ce inflaţia rămâne la nivelul de 0,4%. Aceasta din urmă a rămas sub 1% de mai bine de doi ani, iar ţinta de inflaţie de 2% nu a fost atinsă de patru ani.

Mai mult, dobânzile negative oferite în ultima perioadă de către bănci au fost intens criticate. La finalul anului trecut, oficialii BCE care aveau reţineri privind cumpararea de obligaţiuni au acceptat idea afundării ratelor de dobândă în teritoriu negativ, scrie the Wall Street Journal. Neliniştea care a urmat adoptării ratelor negative de către Banca Japoniei şi îngrijorările în creştere privind problemele suferite de bănci arată ca alegerea nu este una simplă. Morgan Stanley a etichetat săptămâna aceasta dobânzile negative drept “un experiment periculos”. 

În timp ce BCE se luptă pentru a resuscita economia, liderii din UE se luptă pentru a salva Uniunea Europeană

 
Negocierile premierului David Cameron cu ceilalţi lideri ai statelor membre continuă, în încercarea de a obţine o înţelegere acceptabilă pentru electoratul britanic privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Primul ministru a întâmpinat rezistenţă din partea statelor est-europene privind solicitările pentru scutiri de la plata ajutoarelor sociale către cetăţenii din afara ţării, care au luat prin surprindere unii participanţi. Franţa conduce un grup de state din zona euro care se opun planurilor sale de a proteja industria financiară din City-ul londonez, noteaza Bloomberg. Cameron a avertizat joi că are nevoie de susţinerea omologilor săi pentru a putea câştiga referendumul privind ieşirea Marii Britanii din Uniune, conform unor surse anonime citate de Bloomberg. Progresele au întârziat să apară, iar discuţiile au continuat târziu în noapte, oficialli UE pregătindu-se pentru situaţia în care negocierile vor continua în această seara şi posibil în weekend. Cameron a revenit la masa discuţiilor cu puţin înaintea orei 11:00., menţionând că prima rundă a durat până la ora 5:00. 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO