Burse - Fonduri mutuale

BCR Pensii devine administrator de pensii ocupaţionale (Pilon IV). Radu Crăciun, CEO: Beneficii majore atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori

BCR Pensii devine administrator de pensii ocupaţionale...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2022, 09:35 1484

BCR Pensii este prima companie din România care a fost autorizată de către ASF ca administrator de fonduri de pensii ocupaţionale Pilon IV, o schemă de pensie opţională prin intermediul căreia angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajaţilor, în timpul activităţii lor, sub forma unei contribuţii la fond, în vederea obţinerii de către aceştia a unei pensii ocupaţionale.

Practic, Pilonul IV este o schemă de pensii în care fiecare companie care decide să participe are obligaţia să ofere produsul tuturor angajaţilor săi şi să vireze contribuţii în contul acestora, însă are totodată libertatea de a stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru fiecare angajat, pe criterii cum ar fi vechimea, funcţia deţinută sau nivelul salarial.  

O caracteristică specifică Pilonului IV este clauza de vesting, care presupune că angajaţii devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu condiţia ca raportul în baza căruia au fost plătite respectivele contribuţii de către angajator să fie încă în vigoare.

“Ne bucură să fim prima companie din piaţă ce oferă acest produs de pensie de tip business-to-business. Pensiile ocupaţionale au beneficii majore atât pentru angajaţi, care au posiblitatea să acumuleze mai mulţi bani pentru pensie, cât şi pentru angajatori, care câştigă un mod unic şi inovativ de retenţie al salariaţilor. Totodată, o companie care creează un fond de pensii dedicat pentru angajaţii săi va profita de un imens capital de imagine pe piaţa mereu în mişcare a muncii. Fondurile de pensii ocupaţionale sunt foarte potrivite pentru marii angajatori, dar pot fi alegerea ideală şi pentru companiile medii. Acestea pot oferi contribuţii generoase sau pot alege să se asocieze într-un singur fond comun, pentru a reuşi să creeze masa critică necesară constituirii unui fond de pensii dedicat", a declarat Radu Crăciun, Director General şi Preşedinte al Directoratului BCR Pensii.

Posibilitatea de a administra un fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în acest scop de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

BCR Pensii administrează active nete de peste 6,6 miliarde lei şi are peste 857.000 de participanţi (date cumulate pentru FPAP BCR si FPF BCR PLUS, valabile la 31.12.2021 şi preluate de pe site-ul ASF).

Pilonul IV vine în completarea celor trei piloni de pensii dn România: Pilonul I – pensia publică de la stat, Pilonul II – sistemul de pensii obligatorii administrate privat, şi Pilonul III – sistemul de pensii facultative administrate privat.

Orice participant la fondurile administrate de BCR Pensii îşi poate verifica valoarea activului personal de pensie şi istoricul contribuţiilor sale prin contul online gratuit 24 Pensie (https://www.24pensie.ro/).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO