Burse - Fonduri mutuale

BCR pune pe ordinea de zi listarea la Bursă pentru a fi respinsă de Erste

BCR pune pe ordinea de zi listarea la Bursă pentru a fi respinsă de Erste

Costel Ceocea, preşedintele SIF Mol­dova

Autor: Roxana Pricop, Razvan Voican

08.11.2011, 00:07 847

Conducerea BCR a completat ordinea de zi a Adunării Generale Extra­or­dinare convocate pe 14 noiem­brie cu un punct nou, de-a dreptul sur­prin­zător după demersurile recente ale Erste Group de a prelua participaţiile SIF-urilor, cerând acţionarilor să voteze listarea BCR la Bursa de Valori Bucureşti.

Ordinea de zi a fost completată la solicitarea SIF Moldova, acţionar cu 6% din capitalul băncii, într-un mo­ment în care toată piaţa de capital şi-a pierdut speranţa că listarea BCR la BVB mai este posibilă după ce toate SIF-urile au negociat cu Erste vânzarea acţiu­ni­lor, iar una dintre acestea - Munte­nia - a şi sem­nat contractul de vânzare. Potrivit înţe­le­gerii semnate în 2009, listarea BCR era obli­gatorie pentru Erste dacă operaţiu­nea era cerută concomitent de toate cele cinci SIF.

Deznodământul votului din 14 noiem­brie nu va fi o surpriză însă pentru nimeni pentru că introducerea listării pe ordinea de zi a fost mai mult o obligaţie formală, fără o miză reală, pentru SIF Moldova care a primit mandat de la acţionarii săi să ceară începerea demer­surilor de listare, dar şi să negocieze vânzarea acţiunilor dacă listarea nu este posibilă. Mai mult, este greu de crezut că celelalte patru SIF-uri, care deţin circa 24% din BCR, vor vota "pentru" listarea BCR, având în vedere că au primit mandat din partea propriilor acţionari să încheie tran­zacţia cu Erste.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Mol­dova, a explicat: "În AGA din septembrie am primit mandat de la acţionarii noştri să cerem înce­perea demersurilor de listare, iar luni, 7 noiem­brie, a expirat termenul limită până la care trebuia să cerem conducerii BCR începerea demersurilor de listare. Teoretic listarea BCR ar fi posibilă dacă Erste ar fi de acord, practic însă, şansele sunt nule".

Pe 26 noiembrie acţionarii SIF Moldo­va sunt convocaţi să aprobe modalitatea de vânzare a acţiunilor BCR. Până atunci ei vor şti cu certitudine dacă listarea BCR mai este sau nu posibilă, având în vedere că AGA la BCR are loc cu 12 zile mai devreme, pe 14 noiembrie.

Pe de altă parte, pentru Erste Group, acţio­nar cu 69,4% la BCR, includerea aces­tui punct de ordine reprezintă o ultimă pâr­ghie de siguranţă că banca nu se va lista niciodată.

"Punctul suplimentar a fost introdus la soli­citarea SIF Moldova care vrea să se asi­gu­re că din punct de vedere procedural sunt în­deplinite toate etapele pentru a putea pri­mi votul acţionarilor săi în favoarea tran­zac­ţiei cu Erste. Practic, se doreşte astfel eliminarea oricărei posibilităţi de listare a BCR", au explicat reprezentanţii Erste.

Principalul punct de ordine în AGA de la BCR de pe 14 noiembrie este însă aprobarea majorării capitalului social al băncii cu până la circa 618 mil. lei (144 mil. euro) prin emiterea a cel mult 6,18 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO