Burse - Fonduri mutuale

Beata Javorcik, economist-şef BERD: Politica industrială poate aduce rezultate, dar nu este uşor să o implementezi corect. Să nu uităm politicile orizontale şi reformele structurale

De la stânga la dreapta: Cristian Erbaşu, CEO Construcţii Erbasu, Bianca Muntean, Cluster Manager Transilvania IT Cluster, Beata Javorcik, economist-şef BERD, Cristian Sporiş, Vicepreşedinte Amcham Romania şi Florin Spătaru, Consilier de stat Cancelaria Prim-Ministrului României

De la stânga la dreapta: Cristian Erbaşu, CEO Construcţii Erbasu, Bianca Muntean, Cluster Manager Transilvania IT Cluster, Beata Javorcik, economist-şef BERD, Cristian Sporiş, Vicepreşedinte Amcham Romania şi Florin Spătaru, Consilier de stat Cancelaria Prim-Ministrului României

Autor: Tibi Oprea

05.02.2025, 14:19 144

Politica industrială, care se referă la măsurile, strategiile şi reglementările adoptate de un stat pentru a sprijini şi dezvolta industria naţională, a devenit tot mai practicată la nivel global în principal pe fondul dorinţei electoratului de a vedea o intervenţie mai mare a statului în economie, iar România nu face excepţie de la acest traseu.

„Politica industrială poate aduce rezultate, dar nu este uşor să o implementezi corect. De fapt, este destul de dificil să creezi o politică industrială care să funcţioneze şi ale cărei beneficii să depăşească costurile”, a spus Beata Javorcik, economist-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la sediul BNR.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) împreună cu BERD au organizat miercuri o conferinţă pentru lansarea Raportului de tranziţie al BERD pentru România aferent 2024-2025 şi a Codului revizuit de Guvernanţă Corporativă al BVB. În cadrul raportului, sunt menţionate câteva aspecte care trebuie avute în vedere atunci când vine vorba de politica industrială.

„În primul rând, trebuie să fii foarte clar cu privire la obiective, să explici de ce implementezi o politică şi care dintre obiectivele ei sunt cele mai importante. De asemenea, este esenţial să expui la concurenţă sectoarele, firmele sau regiunile care beneficiază de aceste politici”, a spus reprezentanta BERD.

În parte, „tigrii asiatici” – Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong, Singapore – au avut atât de mult succes în aplicarea politicii industriale deoarece obiectivul lor declarat era exportul, iar, prin design, politicile lor expuneau firmele la concurenţă.

„Un alt exemplu este sectorul vehiculelor electrice din China, unde subvenţiile au avut succes nu doar pentru că firmele au primit finanţare, ci şi pentru că există o concurenţă acerbă între jucătorii de pe piaţă. Iar competiţia este cea care te întăreşte şi te face să excelezi”, completează Beata Javorcik.

Politica industrială nu înseamnă doar să alegi câştigătorili, ci şi să laşi să plece pierzătorii. Raportul Draghi afirmă că nu are sens să încercăm să dezvoltăm lanţul valoric al panourilor solare în Europa, deoarece avem costuri ridicate la materii prime, energie şi forţă de muncă, ceea ce ne face necompetitivi.

„Recunoaşterea faptului că unele sectoare nu vor deveni campioni este, probabil, cea mai dificilă parte a politicii industriale. De asemenea, puneţi o dată de expirare pentru că, dacă nu o faceţi, va fi imposibil din punct de vedere politic să finalizaţi un program. Nu în ultimul rând, nu uitaţi de politicile orizontale, nu uitaţi de reformele structurale”, a mai spus Beata Javorcik.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Leonardo Badea – Prim-viceguvernator, Banca Naţională a României (BNR) Victoria Zinchuk, Director pentru România, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Radu Hanga, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Florin Spătaru, Consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului României, Bianca Muntean, Manager de cluster, Transilvania IT Cluster, Cristian Sporiş, Vicepreşedinte, AmCham România (Camera de Comerţ Americană în România), Cristian Erbaşu, CEO, Construcţii Erbaşu, Adrian Ţuţuianu, Secretar general adjunct al Guvernului României, Tiziana Londero, Analist principal de politici, Guvernanţă corporativă, OCDE (online), Mariana Ciurel, Consilier de management, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Loredana Chiţu, Partener & Şefa practicii Pieţe de Capital, Dentons Europe, Caradja şi Asociaţii SPARL şi membră în Consiliul de Administraţie al BVB, Pavle Djuric, Consilier juridic senior, BERD, Narcisa Oprea, Partener, Schoenherr Attorneys at Law, Mirela Ciuvat, Şefa Departamentului de Emitenţi şi Fonduri, Sectorul Instrumente Financiare şi Investiţii, ASF, Adrian Tănase, CEO, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Peter Stohr, CFO şi membru în Consiliul de Administraţie, Premier Energy, Daniela Maior, Preşedinte, ARIR (Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România), Adriana Lobdă, Fondator, ENVISIA - Boards of Elite, Cristian Pascu, Vicepreşedinte, AAF (Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România), David Risser, Director general, Board and Governance Practice, Sodali&Co (online).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025