♦ Europa vorbeşte tot mai mult de nevoia de a reaprinde competitivitatea pentru a nu rămâne şi mai mult în urma Statelor Unite.
Politica industrială, care se referă la măsurile, strategiile şi reglementările adoptate de un stat pentru a sprijini şi dezvolta industria naţională, a devenit tot mai practicată la nivel global în principal pe fondul dorinţei electoratului de a vedea o intervenţie mai mare a statului în economie, iar România nu face excepţie de la acest traseu.
„Mulţi oameni spun acum că politica industrială este un glonţ de argint care va rezolva toate problemele şi va pune Europa pe acest parcurs virtuos, dar dacă analizăm datele, există câteva caracteristici foarte tulburătoare ale politicii industriale“, a spus Beata Javorcik, economist-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Beata Javorcik a fost prezentă miercuri la sediul Băncii Naţionale a României într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) împreună cu BERD pentru lansarea Raportului de tranziţie al BERD pentru România aferent 2024-2025 şi a Codului revizuit de Guvernanţă Corporativă al BVB. În raportul BERD au fost analizate politicile industriale în 140 de ţări.