Burse - Fonduri mutuale

BERD a emis obligaţiuni în valoare de 100 milioane de lei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Florentina Dragu, Roxana Pricop

28.11.2014, 00:04 490

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), printre cei mai mari investitori instituţionali din România, a lansat joi o emisiune de obligaţiuni în lei cu o maturitate de cinci ani, în valoare de 100 milioane de lei, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Dobânda plătită pentru obligaţiuni este rata ROBOR la 3 luni (1,76%) minus 0,65%. Intermediarul principal al emisiunii este Raiffeisen Bank International, iar scadenţa obligaţiunilor a fost stabilită pentru data de 4 decembrie 2019.

Aceasta este cea de-a doua emisiune de obligaţiuni în lei a băncii. În februarie 2009, BERD a lansat o emi­siune pe zece ani în valoare de 115 milioane lei, care a fost suplimentată ulterior până la 130 milioane lei. Dobânda plătită de BERD pentru obligaţiunile listate la bursa din Bucureşti în 2009 este de 11,25% pe an.

Obligaţiunile sunt tranzacţionate la bursele din Bucureşti şi Londra.

Pe piaţa de obligaţiuni operată de bursa de la Bucureşti sunt listate în prezent şase emisiuni obligaţiuni corporative şi o emisiune de obligaţiuni emisă de BERD. Acestea sunt remunerate cu dobânzi bune, de până la 7,4% pe an, astfel se explică şi faptul că puţini investitori sunt dispuşi să renunţe la ele, iar lichiditatea acestor instrumente este extrem de scăzută.

În ultimii doi ani, piaţa de obligaţiuni s-a mai dezgheţat şi graţie unui program de susţinere derulat de BERD. În jur de 325 milioane de lei, în echivalent 74 milioane de euro sau aproximativ jumătate din totalul disponibil în cadrul programului lansat în iunie 2013, au fost utilizaţi de bancă până în prezent pentru achiziţia de obligaţiuni emise de băncile locale. În afara pieţei de obligaţiuni din sectorul financiar, BERD a mai participat cu 20% din emisiunea de obligaţiuni de 200 de milioane de lei a Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, în decembrie 2013. În decembrie a avut loc emisiunea de obligaţiuni făcută de transportatorul de energie Transelectrica Bucureşti (TEL). Compania a strâns 200 milioane de lei de la investitori în mai puţin de 24 de ore de la lansarea ofertei, care a fost suprasubscrisă. Transelectrica le plăteşte investitorilor o dobândă de 6,1% pe an timp de cinci ani. În plus, conducerea companiei şi-a propus să emită până în 2017 obligaţiuni în valoare cumulată de 900 mil. lei. În luna iunie, Garanti Bank a atras prin intermediul obligaţiunilor 300 mil. lei (68 mil. euro) de la investitorii instituţionali, printre aceştia nu­mărându-se şi BERD. Obligaţiunile oferă o dobân­dă de 5,47% pe an, superioară faţă de instrumentele de depozit ale băncilor.  

Alături de obligaţiuni corporative mai sunt listate 23 de emisiuni de titluri de stat şi obligaţiuni municipale. Pe bursă ar mai putea veni şi obligaţiunile emise de Primăria Municipiului Bucureşti. Primăria caută brokeri care să intermedieze emiterea şi vânzarea unor obligaţiuni denominate în lei în valoare maximă de echivalentul a 500 de milioane de euro (2,2 mld. lei) care se vor lista la bursa din Bucureşti şi prin care va plăti euroobligaţiunile care expiră în iunie 2015. Aceasta ar putea fi cea mai mare emisiune de obligaţiuni listată la bursa din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO