Burse - Fonduri mutuale

BERD ar putea cumpăra acţiuni de cel puţin 50 de milioane de euro la Electrica

Elec­trica are 3,6 milioane de clienţi şi este singura companie de distribuţie şi furnizare a energiei pe care o mai con­tro­lează statul român.

Elec­trica are 3,6 milioane de clienţi şi este singura companie de distribuţie şi furnizare a energiei pe care o mai con­tro­lează statul român.

Autor: Roxana Petrescu

09.06.2014, 00:08 706

Banca Europeană pentru Reconstucţie şi Dezvoltare (BERD), unul dintre cei mai mari investitori instituţionali prezenţi în România, ar putea investi cel puţin 50 de milioane de euro în oferta publică de acţiuni derulată de compania de distribuţie şi furnizare Electrica, singura firmă de profil pe care statul o mai controlează. Listarea Electrica, proces care ar trebui să înceapă săptămâna viitoare, ar putea fi cea mai mare pe care România a făcut-o până acum, statul esti­mând să încasaze 400 de milioa­ne de euro din vânzarea unui pachet de 51% din companie.

„BERD ia în calcul achiziţia unui pa­chet de minimum 50 de mi­lioane de euro“, au spus surse apropiate proce­su­lui de listare. La finalul săptămânii tre­cute, Louis Borgo, senior ban­ker în ca­drul departa­mentului pentru energie din BERD, spunea că instituţia finan­cia­ră se gândeşte să investească în Elec­trica, dar că la acel moment nu era luată o decizie fermă.

WikiZF: Profilul companiei Electrica Furnizare S.A.

O posibilă investiţie în Electrica nu ar fi o premieră pentru BERD. De exemplu, anul trecut banca a par­tici­pat la oferta Romgaz şi a cumpărat 1,9% din companie, tot cu 50 de milioane de euro.

Grupul Electrica este format din trei filiale de distri­bu­ţie a energiei, Transilvania Nord, Muntenia Nord şi Mun­tenia Sud. Din grup mai face parte şi Elec­trica Fur­ni­zare, companie care se ocupă de comercializarea ener­giei electrice, şi două societăţi de servicii - Electrica Serv şi filiala Electrica Servicii Energetice Muntenia. Elec­trica are 3,6 milioane de clienţi şi este singura companie de distribuţie şi furnizare a energiei pe care o mai con­tro­lează statul român. Restul companiilor, cinci dintr-un to­tal de opt filiale Electrica, sunt deţinute de italienii de la Enel (trei foste filiale), E.ON (Gemania) şi CEZ (Cehia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO