Burse - Fonduri mutuale

BERD îşi măreşte deţinerea la bursă şi devine al treilea cel mai influent acţionar după NN şi SIF3

BERD îşi măreşte deţinerea la bursă şi devine al...

Autor: Roxana Pricop

05.02.2016, 00:04 806

Banca Europeană pentru Re­con­struc­ţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional străin din Ro­mânia, a achiziţionat un pachet de 10.000 de acţiuni la Bursa de Valori Bu­cureşti (BVB), majorându-şi astfel de­ţinerea la 5,12% din capitalul prin­cipa­lu­lui operator bursier de pe piaţa locală de capital.

Achiziţia a avut loc în şedinţa din 1 fe­bruarie, când acţiunile BVB au închis la un preţ de 26,3 lei/unitate. Astfel, va­loarea tranzacţiei BERD s-a ridicat la 263.000 de lei. BERD a intrat în acţio­nariatul BVB în noiembrie 2014 prin achiziţia unui pachet de 4,99% la un preţ de circa 31 lei/unitate, plătind 12,038 milioane de lei. Valoarea totală a inves­tiţiei BERD în acţiunile BVB se ridică la 12,3 milioane de lei. Din noiembrie 2014 până în prezent, acţiunile BVB s-au depreciat cu 15%, pe fondul corecţiilor care au afectat întreaga piaţă de acţiuni. În acelaşi interval, indicele BET, principala referinţă a pieţei locale de acţiuni, a scăzut cu 10%.

În noiembrie 2014, deţinerile la BVB erau limitate prin lege la 5% din capital, din ianuarie 2015, pragul a fost ridicat la 20% din capital.

Tranzacţia are loc în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară a aprobat noul consiliu de ad­ministraţie al BVB, din care face parte şi Otto E. Naegeli, reprezentant al BERD.

Din portofoliul BERD de investiţii ro­mâ­neşti, listat pe bursă, mai fac parte Banca Transilvania, unde BERD deţine un pachet de 11,46% din capital, producătorul de gaze Romgaz, unde BERD deţine 1,9% din capital, şi grupul de distribuţie Electrica, unde BERD deţine 8,6% din acţiuni. La aceste com­panii, banca are câte un repre­zentant în consiliul de administraţie şi s-a implicat activ în creşterea guvernanţei cor­porative.

Printre cei mai influenţi acţionari ai BVB sunt investitorii instituţionali – SIF-urile, care deţin 21% din capitalul BVB , şi băncile, fondurile de investiţii locale şi străine, în condiţiile în care firmele de brokeraj şi-au pierdut din putere.

Fondurile NN şi SIF Transil­vania sunt cei mai mari, cu deţineri de 7,7% şi respectiv de 7,17% din capital, potrivit celor mai recente date publice.

Majorarea deţinerii BERD la BVB a alimentat o creştere de până la 1,18% a acţiunilor operatorului de piaţă în şedinţa de ieri. Pe 9 februarie, BVB îşi va publica rezultatele financiare preliminare pentru 2015.

BVB a încheiat primele nouă luni ale lui 2015 cu un profit net de 4,82 mil. lei, la jumătate faţă de rezultatul înre­gistrat în acelaşi interval al anului precedent.

Scăderea profitului a avut loc în con­textul în care veniturile din tranzac­ţionare, principala sursă de încasări pentru BVB, au scăzut semnificativ, pe fondul reducerii cu 20% a rulajelor cu acţiuni, dar şi al comisioanelor mai mici.

Pentru întreg anul 2015 BVB şi-a bugetat un profit net de 13,8 milioane de lei, cu 16% peste indicatorul realizat în 2014. În 2010, când BVB a devenit com­panie listată, operatorul bursier a ra­portat un rezultat net de sub 6 milioane de lei pentru întreg anul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO