• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.5053
  • Leu / USD4.2327
Burse - Fonduri mutuale

Bilanţul lui Ludwik Sobolewski după un an de mandat la şefia bursei de la Bucureşti. Listările private încă se lasă aşteptate

Bilanţul lui Ludwik Sobolewski după un an de mandat la şefia bursei de la Bucureşti. Listările private încă se lasă aşteptate

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB „Lipsa de listări private nu este o cauză, ci un efect al problemelor structurale cu care se confruntă bursa de la Bucureşti. Trebuie mai întâi să eliminăm barierele pentru ca mai apoi să putem avea listări de companii private.“

Autor: Roxana Pricop

25 iun 2014 627

Ludwik Sobolewski se apropie de primul an la conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Polonezul a propus schimbarea principalelor reglementări pentru a face mai atractivă piaţa locală, însă listările private lipsesc. Executivul a avut şansa de partea sa: statul a făcut cele mai mari oferte de acţiuni, Romgaz şi Electrica, în valoare de aproape un miliard de euro în timpul primului său an de mandat.

Numirea lui Ludwik Sobolewski, fostul şef al bursei de valori de la Varşovia, la cârma BVB în iulie 2013 a alimentat aşteptări mari în rândul investitorilor, fapt sugerat şi de creşterea cu peste 50% a acţiunilor BVB în ultimul an. Polonezul a fost numit la conducerea BVB pe 1 iulie 2013 şi pe 21 august 2013 a fost validat în funcţie de Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară.

La numirea sa, investitorii îl priveau ca pe un „superstar“ menit să scoată bursa de la Bucureşti din anonimat. Însă pe parcurs aura lui Sobolewski a mai pierdut din intensitate şi pentru că au apărut primele contestări în urma conflictului cu unii acţionari şi conducerea Depo­zitarului Central pentru achiziţio­narea unui soft.

„Primul meu an de mandat la conducerea BVB a stat sub semnul reformei interne a infrastructurii centrale a BVB şi a Depozitarului Central. Am extins programul de tranzacţionare, am introdus noi parametri pentru brokerii care activează ca furnizori de lichiditate, am introdus doi noi indici bursieri - BET Plus din iunie şi BET Total Return din septembrie. De asemenea, am introdus opţiunea „trading at last“ accesată în special de fondurile străine de investiţii, iar în prezent este în curs de imple­mentare separarea operaţiunilor de tranzacţionare de cele de decon­ta­re“, a spus Ludwik Sobolewski, direc­to­rul general al Bursei de Valori Bucureşti.
 

Cum arată în cifre primul an de mandat

Redând primul an de mandat în cifre al executivului BVB, valoarea medie a acţiunilor tranzacţionate pe bursă a crescut cu 30% în primele şase luni din 2014 faţă de acelaşi interval al anului trecut, până la 884 mil. lei , iar capitalizarea BVB a urcat la 130 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mare decât anul trecut. Bursa de la Bucureşti a depăşit bursa din Budapesta la capitalizare. Media tranzacţiilor zilnice este de 45 milioane de lei în prezent. La preluarea mandatului, în septembrie 2013, Sobolewski declara pentru ZF: „Când am văzut că rulajul pe bursa de la Bucureşti a fost de doar 2 milioane de euro, iar în aceeaşi zi bursa din Varşovia a emis raportul lunar anunţând un rulaj zilnic de 200 milioane de euro, mi-am dat seama că nu vorbim despre ce măsuri sunt necesare pentru îmbunătăţirea lichidităţii pe bursa de la Bucureşti, ci de măsuri de creare de lichiditate“.

Aceste evoluţii trebuie puse în contextul în care indicele BET a crescut cu peste 20% în ultimul an, iar statul a adus pe bursă acţiuni de aproape un miliard de euro la Romgaz şi Electrica.

Listările private încă se lasă aşteptate

Cu toate acestea, nicio companie privată nu s-a listat la bursă. În septembrie 2013, producătorul de materiale de construcţii AdePlast a încercat să se listeze printr-o ofertă de 13 milioane de euro, însă nu a reuşit să atragă suficiente fonduri de la investitori. Aceasta a fost prima tentativă privată de listare din 2008, finalizată cu un eşec pentru bursă.

„Lipsa de listări private nu este o cauză, ci un efect al problemelor structurale cu care se confruntă bursa de la Bucureşti. Trebuie mai întâi să eliminăm barierele pentru ca mai apoi să putem atrage listări de companii private“, a mai spus managerul BVB.

La începutul mandatului, exe­cu­tivul BVB anunţa că vrea să atragă câte două listări pe lună, obiectiv mult prea ambiţios pentru a fi realizat, cel puţin nu în primul an de mandat.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: -0,0252
Ieri: 4.7619
Azi: 4.2327
Diferență: 0,0118
Ieri: 4.2322
Azi: 5.5053
Diferență: -0,0309
Ieri: 5.5070
Azi: 4.1761
Diferență: -0,2127
Ieri: 4.1850