Burse - Fonduri mutuale

Bilantul SIF-urilor pe Bursa la zece ani de la listare: cresteri de 3.000% si tranzactii de 5,5 miliarde de euro

Bilantul SIF-urilor pe Bursa la zece ani de la listare: cresteri de 3.000% si tranzactii de 5,5 miliarde de euro
30.10.2009, 00:00 39

"Fara discutie ca SIF-urile sunt cele mai importante companii depe Bursa. Fara SIF-uri am fi avut o piata mult mai mica, mult maiputin lichida si mult mai putin atractiva pentru investitoriimari", sustine Valerian Ionescu, directorul departamentului detranzactionare pe piata de capital al grupului BCR.

Tranzactionate pentru prima data la Bursa la 1 noiembrie 1999,SIF-urile au inregistrat in ultimii zece ani cresteri cuprinseintre 1.400% si 3.700%, iar tranzactiile realizate cu actiuni SIFs-au ridicat la 21,5 mld. lei (circa 5,5 mld. euro), reprezentandpeste 45% din tranzactiile totale cu actiuni derulate in aceastaperioada pe Bursa de la Bucuresti.

"Probabil ca mai exista companii care au inregistrat in ultimiizece ani cresteri asemanatoare sau chiar mai mari, insa nu dintrecompaniile mari si lichide. Din acest punct de vedere,performantele SIF-urilor sunt greu de egalat", spune Ionescu.

Doar trei companii de pe Bursa, VAE Apcarom Buzau (APC), MechelTargoviste (COS) si TMK Artrom Slatina (ART), au obtinut in ultimiizece ani cresteri de peste 1.500%, insa rulajul lor total, de 84mil. lei (20 mil. euro), este mai mic decat tranzactiile realizatepe SIF-uri intr-o luna.

Metamorfoza SIF-urilor

La listare, SIF-urile au fost privite de investitori cureticenta si neincredere, ceea ce a mentinut preturile la nivelurifoarte joase. Create in 1997, ca urmase ale Fondurilor ProprietiiPrivate (FPP), SIF-urile au mostenit active importante dineconomie, cum ar fi 30% din BCR, 25% din BRD, dar si participatiisemnificative la peste 1.500 de companii din toate domeniile deactivitate.

Pentru investitorii care au intuit atunci potentialulSIF-urilor, dat de portofoliile extrem de valoroase, oportunitatilede castig au fost imense.

"Cand au intrat la tranzactionare SIF-urile, am facut o analizafoarte empirica a portofoliilor acestora, in conditiile in caremulte companii importante, erau listate, cum ar fi BRD. Chiar siaplicand disconturi semnificative, evaluasem SIF-urile atunci lacirca 100 mil. dolari fiecare. Asta in conditiile in carecapitalizarea lor in 2000, in perioada scandalului FNI, era decirca 9-10 milioane de dolari", isi aminteste Adrian Manaila, sefulsocietatii de brokeraj Eldainvest din Galati.

"Sigur ca erau multe scandaluri legate de SIF-uri, lipsa deinformatie privind portofoliile, iar investitorii mari le priveaucu neincredere, avand in vedere ca societati de investitii similaredin alte tari, rezultate in urma procesului de privatizare,fusesera inchise. Pe parcurs insa modul de raportare a activelor sia portofoliilor a devenit mai transparent, iar perceptia fata deSIF-uri s-a schimbat. Cine a avut curaj sa investeasca la inceput aputut obtine castiguri importante", mai spune Manaila.

Principalul sau client este omul de afaceri Catalin Chelu dinGalati, care a cumparat pachete semnificative de actiuni la SIF-uriinca de la listarea lor pe Bursa, ajungand sa detina un portofoliude cateva zeci de milioane de euro.

Glorie si declin

Ascensiunea SIF-urilor a inceput in 2002, cand listarea pe Bursaa BRD a dat primele indicii privind valoarea reala a portofoliilorSIF, in conditiile in care fiecare SIF avea in acel moment cate 5%din actiunile bancii. Cresterea a accelerat insa incepand din 2005,cand fondurile de investitii straine au inceput sa se uite maiatent la aceste companii, care detineau in portofoliu companiiimportante din economia nationala.

Ridicarea pragului de detinere de la 0,1% la 1% si privatizareaBCR, la care SIF-urile detin participatii de cate 6%, au fostprincipalul motor al cresterii SIF-urilor, care au ajuns lamijlocul lui 2007 la valori record, de circa 100 de ori mai maridecat la listare. Prabusirea Bursei, odata cu criza financiarainternationala, a afectat insa puternic actiunile SIF, care setranzactioneaza in prezent la valori de cinci ori mai mici fata demaxime.

Chiar si asa, SIF-urile raman cele mai tranzactionate companiide pe Bursa si printre cele mai atractive din punctul de vedere alinvestitorilor si analistilor, capitalizarea lor actuala fiind decirca doua ori mai redusa decat valoarea activelor raportate lasfarsitul fiecarei luni.

Capitalizarea celor cinci SIF-uri este in prezent de 680 mil.euro, in timp ce activele nete raportate la finele lunii septembrieinsumau 1,6 mld. euro.

"Cred ca SIF-urile pot repeta performantele din ultimii zeceani. In 2-3 ani vom avea schimbari importante la SIF-uri, la nivellegislativ, in privinta pragului de detinere, dar si la nivelulconducerilor", a precizat Adrian Manaila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO