Burse - Fonduri mutuale

Bîrsan, avocat PeliFilip, vorbeşte despre învăţămintele din dosarul Rompetrol: „Brokerii trebuie să fie în stare să spună şi nu“

Autor: Roxana Pricop, Luciana Georgescu

15.10.2014, 00:06 550
Condamnările din dosarul Rompetrol, cel mai grav caz de manipulare a pieţei din istoria bursei, trimit un semnal investitorilor că abu­zurile nu rămân nepe­dep­site, spune Alexandru Bîrsan, partener la casa de avocatură PeliFilip.
 
„Întotdeauna când s-a făcut o greşeală şi o pedepseşti, înveţi din ea. Acest proces nu are cum să fie un lucru negativ pentru piaţa de capital. Dacă facem greşeli şi le băgăm sub preş, nu avem cum să progresăm. Oamenii care vor să intre pe bursă probabil vor spune: dacă sunt hoţi, vor fi prinşi“, a spus avocatul la emi­siunea ZF Live de marţi.
 
Pe 7 octombrie, Curtea de Apel  Bucureşti a dat verdictul final: „episodul 7 aprilie 2004“, prima zi de tranzacţionare la bursă a acţiuni­lor Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), bijuteria lui Dinu Patriciu, a fost unul de manipulare a bursei. Verdictul în dosar a fost: 11 condamnaţi la un total de 36 de ani de închi­soare (23 cu executare şi 13 cu sus­pen­dare). Instanţa i-a condamnat definitiv în do­sarul Rompetrol pe senatorul Sorin Roşca Stă­nescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu exe­cutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO