Burse - Fonduri mutuale

Bitcoin sparge pragul de 52.000 de dolari şi atinge un nou record, dar teama de volatilitatea devine tot mai apăsătoare

Bitcoin sparge pragul de 52.000 de dolari şi atinge un...

Autor: Alex Ciutacu

18.02.2021, 00:00 1618

Bitcoin a atins un nou maxim record, miercuri, la doar o zi după ce criptomoneda a spart pragul de 50.000 de dolari, în ciuda faptului că analiştii avertizează cu privire la sustenabilitate, în contextul în care preţul ridicat conturează un tablou din ce în ce mai volatil.

Cea mai cunoscută criptomonedă din lume, cu o capitalizare de piaţă de peste 970 de miliarde de dolari, a atins un nivel record de 52.577 dolari, conform datelor colectate de Reuters. Evoluţia a fost alimentată de o serie de companii şi investitori care încep să accepte bitcoin, fie ca modalitate de plată, fie ca mijloc de tranzacţionare, iar printre acestea se numără Tesla, Mastercard sau BNY Mellon.

Bitcoin se situează la circa 52.494 de dolari, miercuri, la ora 23.30 (ora României), în creştere cu 8,5%, conform datelor colectate de ZF de pe platforma CoinMarketCap, care realizează o medie a preţurilor de pe mai multe exchange-uri.

În ciuda unui aparent val de acceptare de care se bucură bitcoin în 2021, unii analişti avertizează că bitcoin este încă departe de a fi acceptat ca o modalitate de plată larg răspândită.

„Bitcoin nu este eficient în prezent pentru volume mari de tranzacţii, şi clar nu este eficient ca mijloc de stocare de valoare, în contextul în care volatilitatea de preţ se situează la 80%, ceea ce îl face mult mai volatil decât euro şi de şapte ori mai volatil decât rubla rusească. (...) Acestea fiind zise, este un activ speculativ perfect legitim, cumva similara cu lalelele olandeze în 1636. Va avea aceeaşi soartă? Nu este clar acest lucru. Prin urmare, ar trebui să vă dimensionaţi riscul în conformitate cu aceste aspecte”, a declarat Harley Bassman, managing partner în cadrul Simplify Asset Management, pentru agenţia de presă Reuters.

În anii 1600, lalelele olandeze au ajuns la preţuri extraordinari de ridicate, înainte ca piaţa să se prăbuşească în 1637. 

Bitcoin a crescut de opt ori din luna martie 2020 până astăzi, iar din septembrie până astăzi capitalizarea de piaţă a crescut cu 700 de miliarde de dolari. Analiştii JPMorgan au plasat sub semnul întrebării această creştere, întrucât intrările de capital dinspre investitori instituţionali au totalizat doar 11 miliarde de dolari.

„Bitcoin va fi foarte volatil pentru foarte mult timp, însă dacă ne uităm la ce se întâmplă cu băncile centrale, atracţia criptomonedelor provine dintr-o zonă macroeconomică. (...) Pe măsură ce văd că Morgan Stanley, Paul Tudor Jones, şi Stanley Druckenmiller – care sunt extrem de tradiţionali – explorează sau investesc în bitcoin ca o măsură de diversificare, pare că bitcoin este aici să rămână, chiar dacă va scădea înapoi către 30.000 de dolari sau 20.000 de dolari”, a declarat Pat LaVeccchia, co-preşedinte şi CEO al brokerului Oasis Pro Markets, citat de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO