Burse - Fonduri mutuale

Bittnet, grup de companii IT listat la BVB, trece pe pierderi de 3,3 mil. lei la nouă luni din 2022, la venituri de 111 mil. lei, plus 35% an/an

Bittnet, grup de companii IT listat la BVB, trece pe...

Autor: Cristina Bellu

14.11.2022, 12:20 343

Bittnet (simbol bursier BNET), un grup de companii IT listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, a raportat pierderi de 3,3 mil. lei în primele nouă luni din 2022 faţă de un rezultat net de 9,7 mil. lei înregistrat în perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile consolidate au atins nivelul de 111 mil. lei, în creştere cu 35% an/an, potrivit raportului financiar al companiei.

De asemenea, profitul operaţional a atins valoarea de 3,5 milioane de lei, o creştere cu 9% faţă de anul trecut.

„Anul 2022 este unul despre care putem vorbi la nesfârşit despre cât de dificil a fost şi este din toate punctele de vedere. Efectele acestuia se observă în orice domeniu, iar la nivelul afacerii noastre, cu precădere în Divizia de Tehnologie, pe fondul întârzierilor tot mai mari pe lanţul de aprovizionare. Din estimările noastre, aceste întârzieri vor continua şi în următoarele 18-24 de luni şi, prin urmare, am decis să reevaluăm portofoliul nostru de servicii şi produse pentru a diversifica soluţiile pe care le furnizăm, acordând o atenţie sporită soluţiilor software, unde nu există întârzieri la nivelul livrărilor,” spune Mihai Logofătu, CEO şi cofondator Bittnet Group.  

Pe segmente de business, divizia de Tehnologie, reprezentată de Dendrio, Optimizor (fosta IT Prepared), Elian, Nenos, Nonlinear, FORT (nouă entitate, formată din GRX şi ISEC), a raportat venituri de 95,5 milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de T3 2021.

Marja brută, aproape de 20 milioane de lei, a crescut cu 45% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul ponderii crescute a serviciilor cu valoare adăugată mare în veniturile diviziei.

Profitul operaţional înregistrat la nivelul acestei divizii este de 4,7 milioane de lei, similar cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a creşterii semnificative a costurilor administrative, odată cu demararea contractului pentru noul sediul, precum şi ca urmare a extinderii echipei, arată datele transmise de oficialii companiei.

Divizia de Educaţie, care include Bittnet Training, Equatorial, Computer Learning Center (CLC) şi The eLearning Company, a păstrat tendinţa pozitivă de creştere de la începutul anului.

Deşi în lunile de vară contractarea şi implementarea de training-uri încetineşte faţă de celelalte luni ale anului, Divizia de Educaţie a înregistrat aproape o dublare a veniturilor din activitatea curentă, aproximativ 16 milioane de lei. Marja brută a crescut în această perioadă cu 55% comparativ cu primele nouă luni din 2021, de la 4,1 milioane de lei, la 6,4 milioane de lei.

Rezultatul operaţional rămâne unul negativ la nivelul celui de-al treilea trimestru - 1,2 milioane de lei pierdere versus 1,5 milioane de lei anul trecut, chiar dacă rezultatul este mai bun cu 18% faţă de anul anterior.

„La finalul lunii septembrie au fost finalizate tranzacţiile TopTech şi 2Net Computer, iar în prezent integrarea celor două companii în cadrul grupului, la nivelul Diviziei de Tehnologie, este în plin proces de desfăşurare. Prin urmare, rezultatele financiare ale celor două companii nu sunt consolidate în rezultatele financiare ale grupului. (...) Pe termen lung, estimarea noastră este că acestea vor genera venituri de minimum 80 de milioane de lei pe an”, declară Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group.

El preizează că la nivelul grupului există discuţii avansate pentru alte tranzacţii de M&A.

„Dacă doar una dintre acestea se va încheia cu succes, vom începe anul 2023 cu o capacitate de a genera o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de lei. Obiectivul nostru este de a identifica companii care să ne permită să ne consolidăm prezenţa atât în activitatea clasică de integrare IT&C, cât şi în zona de managed services”.

În luna septembrie, grupul a anunţat că fondul de investiţii Agista a depăşit pragul de 5% deţinere în acţionariat, în mod individual, iar împreună cu Impetum Investments şi cu un număr de persoane din managementul celor două vehicule de investiţii, a fost depăşit pragul de 15%.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO