Burse - Fonduri mutuale

Bittnet, venituri consolidate de 268,7 mil. lei în 2022, în urcare cu 25%. Profitul scade la 8,3 mil. lei

Bittnet, venituri consolidate de 268,7 mil. lei în 2022,...

Autor: Eduard Ivanovici

13.02.2023, 12:35 299

Bittnet Systems (simbol bursier BNET), integrator de soluţii IT&C şi furnizor de servicii de training în IT, a anunţat că veniturile cumulate ale tuturor companiilor aflate în grup au ajuns anul trecut la 268,7 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de 2021, potrivit raportului financiar preliminar neauditat.

Profitul net a ajuns la 8,3 milioane de lei, de la 22,1 milioane de lei în anul precedent, unde sunt incluse companiile TopTech şi 2Net, rezultând astfel un declin de 62%. Între timp, cheltuielile administrative au urcat cu 40% la 25,7 milioane de lei, iar poziţia de numerar a atins 42,3 milioane de lei, plus 81%, arată rezultatele pro-forma.

Acţiunile BNET se tranzacţionează în scădere cu 8,9% în ultimul an, pe fondul unui rulaj în valoare de 30,3 milioane de lei. Cu o capitalizare de 153,5 milioane de lei, compania este deţinută în proporţie de 10,86% de Mihai Logofătu şi 10,1% de Cristian Logofătu.

 

Alte rezultate înregistrate anul trecut, conform unui comunicat al Bittnet:

 
  • Marja brută generată a fost de 52,9 milioane de lei, o creştere de 14%, iar profitul operaţional cumulat a fost de 8,5 milioane de lei, aproximativ egal cu cel din 2021. Din punct de vedere al fluxurilor de numerar, grupul a înregistrat o creştere netă de 18,9 milioane de lei, aproape integral din operaţiuni. Grupul Bittnet avea  finalul anului trecut numerar în valoare de 42,3 milioane de lei, o creştere cu 81%. 
  • Conducerea companiei consideră că rezultatele pro-forma oferă o imagine mai relevantă şi fidelă asupra situaţiei companiei, atât din punct de vedere al veniturilor, dar şi al poziţiei financiare. 
  • În 2022, divizia Bittnet Education formată din Bittnet Systems, Computer Learning Center şi Equatorial Gaming a înregistrat venituri de 22,2 milioane de lei, o creştere cu 27% faţă de anul 2021 şi o marjă brută de 9 milioane de lei, o creştere cu 13%. La finalul anului trecut, această divizie a înregistrat o creştere accelerată a volumului de cursuri, peste 550 de sesiuni, atât private, cât şi publice, cu peste 5.900 de participanţi instruiţi, o dublare a numărului acestora comparativ cu 2021.
  • În ceea ce priveşte divizia de Cloud & Infrastructure, care cuprinde companiile Dendrio Solutions, TopTech, 2Net şi Optimizor, în 2022, aceasta a înregistrat venituri totale de 210,6 milioane de lei, o creştere organică de 23%. Deşi acest segment de business a înregistrat rezultate solide în zona veniturilor, la nivel de profitabilitate a fost înregistrat un impact negativ, profitul brut fiind de 1,6 milioane de lei, în scădere cu 71%. 
  • În zona de securitate cibernetică, FORT, pilonul de business format din Global Resolution Experts (GRX), GRX Advisory şi ISEC, a înregistrat venituri de 15 milioane de lei în 2022, o creştere cu 43% faţă de 2021 şi o marjă brută de 5,7 milioane de lei, o majorare cu 12%. Profitul operaţional a înregistrat o creştere de 17%, ajungând la 4 milioane de lei, pe fondul investiţiilor semnificative realizate pe parcursul anului trecut în dezvoltarea acestui pilon de business. Conducerea Bittnet Group consideră că această creştere cu doar 17% a profitului operaţional, va aduce o valoare semnificativă acţionarilor grupului şi ai FORT. Bittnet Group intenţionează să listeze FORT la Bursa de Valori Bucureşti anul acesta. 
  • La nivelul diviziei de Platforme şi Dezvoltare Software, formată din Elian Solutions, Nenos Software şi Nonlinear, au fost înregistrate creşteri la nivelul veniturilor fiecărei companii. Elian a înregistrat o creştere semnificativă la nivel de venituri din contracte cu clienţii, de la 6,9 milioane de lei în 2021, la 11,9 milioane de lei, în timp ce Nenos Software a înregistrat venituri de 2,9 milioane de lei în 2022, faţă de 2,7 milioane de lei în anul precedent, iar Nonlinear a raportat venituri de 1,1 milioane de lei, comparativ cu 0,89 milioane de lei în 2021.
  • Mihai Logofătu, CEO al Bittnet Group: „Încă de la listarea companiei în 2015 la Bursa de Valori Bucureşti, ne-am axat în permanenţă pe creşterea accelerată a grupului în condiţii sănătoase, prin acordarea unei atenţii sporite fluxului de numerar şi profitabilităţii operaţionale, dar şi prin luarea unor decizii care pot crea valoare pe termen lung, indiferent de impactul pe termen scurt. Ca urmare a acestei abordări, de la an la an, profitul a fluctuat şi am fost criticaţi de către investitori că nu ne concentrăm mai mult pe acest aspect. Aşa cum am mai menţionat şi cu alte ocazii, considerăm că în cazul nostru este oportun să urmărim mai întâi creşterea întregii dimensiuni a organizaţiei. Pe de alta parte, actuala dimensiune a grupului, alături de M&A deja semnate, ne plasează suficient de aproape de ţinta de venituri de 500 milioane lei.  Astfel, pentru 2023-2024, prioritatea internă numărul unu va fi să extragem mai multă profitabilitate din afacerea curentă.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO