Burse - Fonduri mutuale

"Black Monday" la Bucureşti: bursa a pierdut peste 8% iar investitorii sunt mai săraci cu 1 miliard de euro. Vedeţi aici o analiză VIDEO a redactorilor ZF

Autor: Roxana Pricop, Adrian Cojocar

08.08.2011, 16:43 2062

BET, principalul indice al Bursei de la Bucureşti, scădea cu8,4% la ora 16.30, înregistrând cel mai mare declin din Europa.Acţiunile Băncii Transilvania au înregistratprintre cele mai mari scăderi, cu un declin de 12% la sfârşitulzilei

Doar bursele din Estonia, Turcia şiUcraina mai scădeau la 6%, în timp ce bursele din Vestscădeau cu circa 2%. Azi s-au tranzacţionat acţiuni în valoare de23,6 milioane de euro, de trei ori mai mult decât într-o şedinţănormală. Piaţa s-a închis la ora 16.45, având 15 minute comunedetranzacţionare cu bursa americană.

Indicele celor cinci SIF-uri şi al FonduluiProprietatea a scăzut cu 8,7%, în timp ce acţiunile din sectorulenergetic, reunite în indicele BET-NG s-au depreciat cu9%.

Indicii bursieri americani au deschis cu oscădere între 1,5% şi 2,4%, cel mai aspru declin fiind consemnat deindicele Nasdaq.

Companiile listate la bursa de la Bucureşti au pierdut astăzi unmiliard de euro din valoare după ce principalul indice al pieţei,BET, s-a depreciat cu 8,4%, cea mai mare corecţie înregistrată depiaţă din ultimul an.

Scăderea de 7,8% de pe acţiunile OMV Petrom (SNP) înregistratăastăzi a redus valoarea companie cu 512 mil. euro la 6,05 mld.euro. Totodată, valoarea de piaţă a BRD Soc. Gen. (BRD) a scăzuttot astăzi cu 207 mil. euro la 2,6 mld. euro.

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP), a treia companie cavaloare după bursă, au pierdut astăzi 115 mil. euro după cetitlurile fondului au coborât cu 5,2% şi au atins un nou minim, de0,4501 lei/unitate.

Capitalizarea Alro Slatina (ALR) şi Transgaz Mediaş (TGN) s-auredus de asemenea cu 93 mil. euro şi respectiv 76,4 mil. euro.

Bursa are în prezent o capitalizare de 11,6 mld. euro fără ainclude Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO