Burse - Fonduri mutuale

BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, este lovit de legea dării în plată

Larry Fink, preşedintele şi directorul executiv al BlackRock, este unul dintre cei mai influenţi manageri din lume. BlackRock a ajutat guvernul american să cureţe dezastrul produs de criza financiară din 2008

Larry Fink, preşedintele şi directorul executiv al BlackRock, este unul dintre cei mai influenţi manageri din lume. BlackRock a ajutat guvernul american să cureţe dezastrul produs de criza financiară din 2008

Autor: Roxana Pricop

11.03.2016, 00:08 8645

Fondul de investiţii specializat în pieţe de frontieră al BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, a marcat o pierdere de 18% în ianuarie pe acţiunile BRD, din cauza impactului negativ al legii dării în plată asupra cotaţiilor, susţin managerii fondului.

„În ianuarie, activul net al fondului a scăzut cu 6,2%, supraperformând cu 0,6% indicelui-reper (...). Printre acţiunile care au subperformat se numără poziţiile din România unde deţinerea noastră în banca BRD a scăzut cu 18%. Acţiunea a fost influenţată de proiectul unei legi aflate în dezbatere în Parlament care le permite clienţilor băncilor să renunţe la casă în cazul în care nu îşi mai pot plăti creditele ipotecare. Ne aşteptăm ca acestă lege să nu fie aprobată în forma actuală“, scriu Sam Vecht şi Emily Fletcher, manageri ai BlackRock, în raportul lunar de administrare.

Din cauza scăderii acţiunilor în ianuarie, BRD a ieşit din topul celor mai mari zece deţineri din portofoliul fondului BlackRock Frontiers Investment Trust. La finalul anului trecut, acţiunile BRD deţineau o pondere de 3,1% în activele nete de 163,2 milioane de lire sterline ale fondului, fiind pe locul al nouălea în top zece investiţii, potrivit raportărilor publicate pe bursa de la Londra unde se tranzacţionează acţiunile fondului.

Din rândul celor trei bănci listate pe bursa de la Bucureşti, BRD ar fi cea mai expusă la o eventuală intrare în vigoare a legii dării în plată pentru că ponderea portofoliului de credite ipotecare în total portofoliu este mai mare decât cea a Băncii Transilvania şi a Băncii Comerciale Carpatica.

În ciuda scăderii acţiunilor BRD, plasa­mentele fondului pe bursa de la Bucureşti au rămas constante la 8% din active, nivel similar cu cel de la finalul lui 2015, fiind posibil ca fondul să mai fi cumpărat acţiuni. În ianuarie, bursa de la Bucureşti a scăzut cu 10%, în linie cu restul pieţelor de acţiuni, marcând cel mai slab debut de an din ultimii patru ani. Astfel, ar rezulta că fondul BlackRock Frontiers Investment Trust are investiţii de 12,3 milioane de lire sterline (70 mil. lei) pe bursa de la Bucureşti.

„Am adăugat un număr de poziţii, profitând de vânzările agresive pentru a ne creşte expunerea netă a fondului”, mai spun managerii fondului, fără însă a face referiri concrete la acţiunile achiziţionate în ianuarie sau la bursele pe care respectivele acţiuni se tranzacţionează.

Compania americană BlackRock este cel mai mare manager de bani din lume, cu active în gestiune de 4.600 miliarde de dolari. Larry Fink, preşedintele şi directorul executiv al companiei, printre cei mai influenţi oameni din lume, alături de Warren Buffett, George Soros şi Jeremy Grantham de la GMO. El a fondat BlackRock în anul 1988 sub umbrela Blackstone. Guvernul american a apelat la BlackRock pentru a-l ajuta să cureţe dezastrul produs de criza din anul 2008. În decembrie 2009, BlackRock a achiziţionat compania Barclays Global Investors, moment din care compania condusă de Fink a devenit cel mai mare administrator de bani din lume.

 

Cine este Larry , preşedintele şi directorul executiv al BlackRock SUA

Omul de afaceri american Larry Fink, în vârstă de 63 de ani, este unul dintre cei opt fondatori ai BlackRock, cel mai mare manager de active din lume. Fink este şi cel mai important acţionar al BlackRock, care pe piaţa locală deţine indirect acţiuni minoritare la Romgaz Mediaş (cu afaceri de 4,5 mld. lei în 2014).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO