Burse - Fonduri mutuale

BlackRock investeşte în Scalable Capital, un start-up isteţ din Germania

BlackRock investeşte în Scalable Capital, un start-up...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.06.2017, 00:04 893
BlackRock, cel mai mare administrator de capital din lume, cu active în administrare de 5.400 mld. dolari, a achiziţionat o partici­paţie minoritară în start-up-ul european Scalable Capital, o companie care oferă portofolii cât mai diversificate la preţuri scăzute, iar graţie tehnologiei, încearcă să scoată din ecuaţie factorul subiectiv pe care îl antrenează prezenţa omului în decizile de alocare a capitalului către un instrument financiar sau altul. Valoarea participaţiei a fost de 30 mil. euro.
 
Printre cofondatorii Sca­lable se numără Adam French, fost director timp de şapte ani în cadrul Goldman Sachs Londra, profesorul Stefan Mittnik, din cadrul Universităţii Ludwig Maximilian din München, Simon Miller, fost vicepre­şedinte în cadrul Barclays Capital şi Ella Rabener, fost partener al McKinsey, scrie Bloomberg.
 
Scalable are în prezent 6.000 de clienţi de retail şi 250 milioane euro active sub administrare, având operaţiuni în Marea Britanie, Germania şi Austria. Scalable construieşte portofolii în principal cu ajutorul unor instrumente financiare precum ETF-urile (Exchange-Traded Funds), o piaţă pe care BlackRock este unul dintre cei mai influenţi actori.
 
Larry Fink, fondatorul şi directorul general al BlackRock, a declarat în aprilie într-o întâlnire din cadrul The Economic Club of Washington DC, un forum ce reuneşte unii dintre cei mai importanţi lideri ai planetei, că tocmai tehnologia şi buna evaluare a riscului au stat la baza fondării BlackRock în 1988.  „Originea BlackRock a fost aşa: o să pornim o plat­formă de gestionare a activelor bazată pe tehnologie“, a spus Fink.
 
Nu este prima expunere pe care şi-o asumă BlackRock în acest domeniu. În ultimii ani, fondul a investit în start-up-uri precum Personal Capital, FutureAdvisor sau iCapital Network.
 
Robo-consultanţii din Sta­tele Unite ale Americii domină în acest moment piaţa globală. Betterment, fondată în 2008, are active sub administrare de 9 miliarde dolari, în vreme ce Wealthfront, fondată de asemenea acum opt ani, figurează cu 5 miliard dolari.
 
Capitalizarea bursieră a BlackRock este de aproape 70 miliarde dolari, după ce de la începutul acestui an acţiunile BlackRock au crescut cu peste 12%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO