Burse - Fonduri mutuale

Bloomberg: Biden va anunţa astăzi interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA. Ţiţeiul se scumpeşte

Bloomberg: Biden va anunţa astăzi interzicerea...

Autor: Liviu Popescu

08.03.2022, 16:12 1572

Administraţia Biden va impune marţi o interdicţie asupra importurilor americane de energie din Rusia, fără participarea aliaţilor săi europeni, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Interdicţia va include petrolul rusesc, gazul natural lichefiat şi cărbunele, potrivit celor două persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Decizia a fost luată în urma consultării cu aliaţii europeni, care se bazează mai mult decât SUA pe energia rusă, spune o altă persoană.

Casa Albă a anunţat marţi că preşedintele Joe Biden "va anunţa acţiuni pentru a continua să tragă Rusia la răspundere pentru războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei", deşi nu a precizat măsurile. El urmează să vorbească la ora 10:45 la Washington (17:45 ora României).

Contractele futures pentru petrolul brut şi-au extins câştigurile în urma acestei ştiri, crescând cu 4%, la 124,21 dolari. Perspectiva unei interdicţii a importurilor de petrol contribuie la creşterea ţiţeiului la cele mai ridicate niveluri din 2008 încoace.

Gazul şi petrolul rusesc fuseseră până acum în mare parte ferite de sancţiunile introduse de SUA şi ţările europene, din cauza îngrijorării privind impactul economic, în special asupra Europei, care are o dependenţă mai mare de petrolul rusesc şi, în special, de gazele naturale.

Petrolul rusesc a reprezentat aproximativ 3% din toate transporturile de ţiţei care au sosit în SUA anul trecut, arată datele Administraţiei americane pentru informaţii privind energia. Importurile americane de ţiţei rusesc în 2022 au scăzut la cel mai lent ritm anual din 2017 încoace, potrivit firmei de informaţii Kpler.

Cu toate acestea, SUA sunt un cumpărător relativ mai mic decât Europa şi riscul mai mare de raliu al preţurilor constă în acţiuni coordonate între SUA şi Europa. Deocamdată, o mare parte din impactul unei interdicţii americane a fost evaluat de piaţă în weekend şi în şedinţa de luni, trimiţând referinţa globală la aproape 140 de dolari pe baril. Traderii spun că întrebarea acum este cât timp va dura interdicţia şi dacă petrolul din Iran şi Venezuela ar putea ajuta la umplerea golului.

Rusia este de departe cel mai mare exportator de ţiţei către Uniunea Europeană, reprezentând 27% din importuri în 2019, potrivit Comisiei Europene.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO