România nu este disperată la acest moment pentru a vindeacţiunile listate la Petrom la orice preţ şi în orice condiţii, adeclarat, vineri, premierul Emil Boc.
El a precizat că nu cunoaşte rezultatul ofertei publice pentruacţiunile Petrom şi că aşteaptă concluziile comisiei deprivatizare.
"Aşteptăm rezultatul comisiei de privatizare, dar Româna nu estedisperată în momentul de faţă să vândă la orice preţ şi oricum. Amstabilit un preţ minim, vedem care este situaţia. Avantajul ţăriieste însă că nu avem o situaţie disperată astfel încât să vindem laorice preţ şi în orice condiţii", a spus Boc.
Întrebat dacă oferta va fi amânată în cazul în care subscripţîiaeste sub 80%, şeful Guvernului a evitat un răspuns, spunând doar căaşteaptă rezultatul comsiei.
Vânzarea unui pachet de aproximativ 10% face parte dinînţelegerile convenite de autorităţile române cu FMI şi ComisiaEuropeană.
Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMVPetrom ar putea fi prelungită cu câteva zile sau amânată, deoareceinvestitorii au subscris cu mult sub 80% din titluri, nivelul minimpentru ca operaţiunea să fie un succes, au declarat anterior pentruMEDIAFAX surse din piaţa de capital.
"Subscrierile sunt sub 50% şi chiar dacă ar subscrie toţi cei cucare au fost discuţii tot nu s-ar ajunge la 80%", au afirmatsusrsele citate.
Oferta a început la 11 iulie şi s-a încheiat vineri, 22 iulie,la ora 12:00.
Conform prospectului de vânzare, oferta este consideratăfinalizată cu succes dacă la data închiderii au fost subscriseminimum 80% din acţiunile oferite.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declaratmarţi că vânzarea pachetului va fi amânată pentru anul viitor încazul în care statul nu vareuşi să vândă 80% din acţiuni.
Guvernul a stabilit, marţi, un preţ minim de vânzare apachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom de 0,3708 lei/titlu,cotţia fiind cu aproximativ 3% sub nivelul de la închidereaşedinţei bursiere de joi.
Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX căintermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune,însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare.
Preţul maxim a fost stabilit înainte de începerea ofertei, la0,46 lei/acţiune.
Oferta este intermediată de către consorţiul format din bancarusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapitalşi EFG Securities.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels