Burse - Fonduri mutuale

Bogdan Badea, CEO al Hidroelectrica, la aniversarea de 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea: Sperăm într-o listare a Hidroelectrica în cel mai fericit caz la sfârşitul acestui an. N-aş vrea să spun că mai târziu de primăvara anului viitor

Bogdan Badea, CEO al Hidroelectrica, la aniversarea de 10...

Autor: Tibi Oprea

25.01.2021, 13:29 528

Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, a afirmat luni dimineaţă la bursa de la Bucureşti că speră la o listare a companiei de stat cel mai devreme la finele anului 2021.

“Dacă ne uităm la evoluţia financiară a Hidroelectrica, suntem o companie cu un profit mare, care dacă-l raportăm la nişte lucruri mărunte pare foarte mare, dacă-l raportăm la o dezvoltare şi la ideea de jucător regional, care cumva să se apropie deja de ceea ce înseamnă marii jucători energetică, atunci ne dăm seama că avem nevoie de mai mult, de capitalizare şi de o listare. Din această perspectivă, am pregătit în ultimii ani de zile ceea ce înseamnă partea tehnică pentru listare, din păcate am fost opriţi de acea schimbare legislativă bruscă care a pus pe hold toate eforturile pe care compania le-a făcut, pentru că din păcate înainte de listare trebuie să ai o evoluţie financiară predictibilă şi o strategie care să fie înţeleasă de potenţialii investitori, iar pe de altă parte sigur că trebuie să facem pregătirile tehnice. Suntem pregătiţi şi aşteptăm cu mare speranţă ca restricţiile de ordin legislativ să fie ridicate, astfel încât să putem continua procesul de listare. Sperăm într-o listare a Hidroelectrica în cel mai fericit caz la sfârşitul acestui an, dacă lucrurile vor merge repede şi avem suficient timp de pregătire. N-aş vrea să spun că mai târziu de primăvara anului viitor, pentru ca este o listare aşteptată, care trebuie să se întâmple, un moment care pentru piaţa de capital din România cred că va fi crucial, va da o altă lichiditate pieţei de capital şi vom oferi până la urmă românilor posibilitatea să aleagă între diverse instrumente în care să-şi plaseze economiile. Trebuie să facem efortul să explicăm românilor că listarea nu înseamnă o vânzare, că pleacă cineva cu compania din România, ci o deschidere a companiei, o transparentizare, o metodă prin care fiecare dintre noi poate să deţină o parte din Hidroeletrica. Este o companie românească şi va rămâne o companie românească şi va fi o companie românească performantă”, a spus Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica luni dimineaţă în cadrul unui eveniment organizat de bursă cu ocazia aniversării a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea.

Pe de altă parte, CEO-ul Hidroelectrica a afirmat că cea mai mare realizare a Fondului Proprietatea a fost faptul că prin roadshow-urile în centrele financiare importante a pus pe agenda investitorilor oportunitatea de a investi în România.

“Privind retrospectiv, cred că cea mai mare realizare şi contribuţie pe care Fondul Proprietatea a avut-o în România a fost faptul că a pus România pe agenda investitorilor, au fost eforturi susţinute prin care diversele roadshow-uri pe care le-au organizat în centrele financiare importante – New York, Londra şi alte zone – au pus pe agenda investitorilor oportunitatea de a investi în România. Trebuie să înţelegem că este o competiţie internaţională, să înţelegem că nu este un privilegiu că cineva vine şi investeşte în România, ci vine şi investeşte atunci când are un cadru predictibil, când există performanţă în companiile respective şi atunci când ai curajul să îţi bagi proprii bani în ceea ce înseamnă evoluţia unei companii. La aceasta aş mai adăuga şi tot ceea ce înseamnă partea de guvernanţă corporativă, beneficiile pe care Fondul le-a adus din această perspectivă, care ne-au făcut să schimbăm paradigma care a existat în rândul companiilor româneşti, şi anume că statul este un prost administrator. S-a dovedit că odată cu listarea companiilor – din păcate Hidroelectrica este una dintre ultimele companii care nu sunt listate, dar sperăm că este ultima oară când mai venim la Bursa de Valori Bucureşti în calitate de invitaţi şi data viitoare sperăm să venim în calitate de companie listată la bursă – că au devenit profitabile, extrem de atractive pentru investitori şi au ajuns să susţină prin dividendele pe care le acordă, atât către acţionarul statul român în diversele participaţii pe care le deţine, cât şi către ceilalţi investitori privaţi, o sursă importantă de venituri”, a mai spus Bogdan Badea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO