Burse - Fonduri mutuale

Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica, despre listarea companiei: În maximum o săptămână se va anunţa consorţiul de bănci

Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica, despre listarea...

Autor: Liviu Popescu

07.09.2022, 14:53 809

Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica, cel mai mare producătore de energie electrică din România, spune că în câteva zile, maximum o săptămână, va fi anunţat consorţiul de bănci pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria Bursei de la Bucureşti. Probabil anunţul va fi făcut împreună cu Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% din Hidroelectrica şi cel care va vinde din pachet.

„Va fi un consorţiu solid cu reputaţie naţională şi internaţională care se va ocupa de acest proces de listare. Aşteptăm cu mare interes investitorii instituţionali din România să participe la acest proces de listare, nu numai dintr-o perspectivă a cetăţeanului care preferă să-şi plaseze economiile în zona pieţei de capital şi nu să-i pună la bancă, dar şi din prisma fondurile de pensii prezente în România”, spune Badea la o conferinţă organizată de publicaţia DCNews.

“Hidroelectrica nu se vinde”, continuă el. “Listarea va permite accesul tuturor românilor la Hidroelectrica. Este o companie care a crescut foarte mult în ultimii ani. Am încercat să ne focusăm pe ceea ce înseamnă dezvoltarea companiei. Creştere atât din punct de vedere al lichidităţilor şi performanţei financiare, cât şi din punct de vedere al planului investiţional”, a precizat Badea.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al ţării şi cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, a încheiat primul semestru din 2022 cu venituri de 4,7 mld. lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2021 în timp ce profitul net s-a majorat cu 56% la 2,6 mld. lei. Astfel perla energiei româneşti a avut o marjă de profitabilitate de 55%.

Despre listarea companiei, Fondul Proprietatea menţionează în raportul semestrial că a numit Rothschild & Co în calitate de consilier pentru partea de equity şi Filip & Company şi Linklaters LLP pentru partea juridică a tranzacţiei.

“Următorii paşi vor fi numirea de către Fondul Proprietatea a consorţiului bancar (selecţia este în curs de desfăşurare). În ceea ce priveşte calendarul, Fondul îşi propune să finalizeze listarea cât mai curând posibil, vizând sfârşitul lunii noiembrie 2022 ca primă fereastră de oportunitate şi, dacă nu este posibil, sfârşitul trimestrului I 2023. Statul Român s-a angajat, în cadrul PNRR, să listeze Hidroelectrica până la sfârşitul semestrului I 2023”.

 

Fondul evaluează deţinerea de 20% la Hidroelectrica la circa 12,6 mld. lei, ceea ce înseamnă că societatea de stat este evaluată la aproximativ 63 mld. lei. Evaluarea este realizată cu ajutorul KPMG.

 ​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO