Burse - Fonduri mutuale

Bonduri municipale de peste 500 mil. euro vor „ateriza“ pe bursă, dar nu toate oraşele care se „listează“ îşi pot plăti ratele la investitori

Bonduri municipale de peste 500 mil. euro vor...

Autor: Roxana Pricop

13.12.2014, 00:00 624

Acestea vor mai stinge din setea investitorilor pentru acest tip de instrumente, însă pe bursa de la Bucureşti sunt şi oraşe mici care au anunţat că nu îşi pot rambursa din dobânzile pentru obligaţiuni.

Pe bursa de la Bucureşti se tranzacţionează 34 de obligaţiuni emise de municipalităţile locale în valoare totală de peste un miliard de lei, foarte puţin luând în calcul faptul că fondurile locale de obligaţiuni dispun de active de peste 8,1 miliarde de lei. Din cauza lipsei de obligaţiuni pe bursă, fondurile de obligaţiuni sunt nevoite să îşi plaseze banii în depozite bancare şi în obliga­ţiuni emise de companii străine, finanţând astfel cu bani locali dezvoltarea economiilor străine deşi pe plan local necesarul de finanţare este mare.

„Spaţiul de emisiune de obligaţiuni municipale este destul de restrâns pentru că trebuie să ţină cont de limitele impuse administraţiilor locale privind gradul de îndatorare, dar şi de nivelul datoriei publice la nivel naţional“, a spus Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, în cadrul unei dezbateri organizate de Bursa de Valori Bucureşti alături de VMB Partners - cel mai mare consultant de pe piaţa locală de finanţări municipale.

Nanu a adăugat că emisiunile de obligaţiuni municipale s-au făcut haotic până în prezent, fără a avea un management coerent al datoriei şi fără a se urmări construirea unei curbe de randament aşa cum se întâmplă acum în cazul emisiunilor de titluri de stat. Oficialul speră că odată cu emisiunea de obliga­ţiuni ale Primăriei Bucureştiului denominate în lei în valoare maximă de echivalentul a 500 mil. euro (2,2 mld. lei), care vor fi listate la bursă, piaţa să capete mai multă coerenţă. „Strategia Primăriei Bucureştiului este de a emite obligaţiuni în lei cu scadenţe oferite pentru a-şi refinanţa obligaţiunile în euro care ajung la maturitate anul viitor“, a mai spus Nanu.

Două consorţii formate din BCR –BRD şi Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi banca japoneză Nomura au depus ofertele pentru a intermedia emiterea şi vânzarea unor obligaţiuni ale Primăriei Bucureştiului, potrivit unor surse din piaţă. Încă nu este cunoscut câştigătorul mandatului şi nici dobânda la care vor fi emise obligaţiunile.

Obligaţiunile Bucureştiului vor deveni însă un bechmark pentru viitoarele emisiuni ale municipalităţilor, astfel că nu doar investitorii, dar şi restul primă­riilor din ţară se vor uita cu atenţie la aceste obligaţiuni.

„Vrem să reconstruim piaţa de obligaţiuni municipale, care din 2011 nu a mai înregistrat emisiuni notabile. Existenţa unor garanţii, a unor investitori-ancoră alături de obţinerea de rating din partea agenţiilor de profil vor ajuta la dezvoltarea pieţei“, a spus Valentin Miron, directorul general al firmei de consultanţă VMB Partners.

Firma de consultanţă a structurat cele şase emisiuni de obligaţiuni ale primăriei Alba Iulia. Alba Iulia, oraş cu 60.000 de locuitori, este prima municipalitate din România care a primit rating de la Moody’s.

„Nota“ obţinută de Ba1 plasează oraşul pe aceeaşi treaptă cu Budapesta, capitala Ungariei, şi va ajuta autorităţile locale să se finanţeze mai ieftin de pe bursă şi de la bănci pentru a-şi confinanţa investiţiile din fonduri europene.

Primăria are în plan să atragă fonduri europene de 90 milioane de euro, iar potenţialul de cofinanţare este 20 milioane de euro. Cele 20 de milioane de euro ar putea proveni dintr-o nouă emisiune de obligaţiuni listate la bursă.

„Din 2009 până în prezent am atras finanţări UE şi guvernamentale de 150 milioane de euro, iar necesarul pentru finanţarea proiectelor de investiţii pentru următorii ani este de 90 milioane de euroă. Dintaxe şi impozite locale strângem venituri de 1,2 milioane de euro, sumă insuficientă pentru a ne finanţa proiectele de inevstiţii pe care le avem în următorii ani“, a spus Nicolae Moldovan, city manager la primăria Alba Iulia.

Pe bursa de la Bucureşti, sunt însă listate şi obligaţiuni emise de municipalităţile mici care întâmpină probleme în a-şi rambursa împrumuturile. Cel mai răsunător a fost cazul din 2013 al primăriei Băile Herculane care nu a achitat timp de patru ani costurile aferente unei emisiuni de obligaţiuni din 2006, deşi a transmis semestrial Bursei de Valori Bucureşti rapoarte prin care anunţa că urmează să plătească. Restanţele acumulate se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei. Recent însă o altă municipalitate, primăria oraşului Siret, care s-a împrumutat cu 4 milioane de lei prin obligaţiuni listate la bursă, că nu dispune de suficiente fonduri din venituri proprii pentru a plăti dobânda aferentă cuponului. Primăria are restanţe la plata dobânzii aferente obligaţiunilor de circa 346.000 de lei, strânse din octombrie 2013 până în prezent.

„Rugăm să aveţi în vedere că de mai mult de şase ani, bugetului local îi lipseşte componenta de dezvoltare, lipsa veniturilor proprii făcând imposibilă realizarea unor investiţii“, scrie primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, într-un raport emis pe 12 noiembrie 2014 pentru investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO