Burse - Fonduri mutuale

Bondurile în euro emise de Primăria Bucureştiului au bătut bursa: profit de 38% în euro în nouă ani

Primăria Bucureştiului, condusă pe atunci de Adriean Videanu, s-a împrumutat cu 500 de milioane de euro pentru a finanţa construirea pasajului suprateran Basarab

Primăria Bucureştiului, condusă pe atunci de Adriean Videanu, s-a împrumutat cu 500 de milioane de euro pentru a finanţa construirea pasajului suprateran Basarab

Autor: Roxana Pricop

19.03.2015, 07:08 1006

Un investitor care a subscris la emisiunea de obligaţiuni în euro făcută de Primăria Bucureştiului în anul 2005 şi care şi-a păstrat în portofoliu titlurile până în prezent a obţinut un randament de 38% în euro din cupoanele încasate şi din evoluţia preţului. Acesta este mai câştigat decât un investitor care a mizat pe acţiuni pentru că indicele BET, principala referinţă a bursei, a câştigat 17% în euro în ultimii nouă ani.

În iunie 2005, Primăria Capitalei s-a împrumutat de pe pieţele externe cu 500 milioane de euro prin emisiune de obligaţiuni în euro. Pentru împrumut, primăria a plătit o dobândă fixă de 4,125% în euro pe an. Obligaţiunile sunt listate la bursa din Luxemburg unde au raportat o creştere de circa 2% a preţului din momentul listării (2005) până în prezent. Investitorul care le-a cumpărat încă din momentul emisiunii a încasat până în prezent nouă cupoane anuale, fiecare de câte 4,125%, adică echivalentul unui randament de 37% în nouă ani, presupunând că investitorul nu a reinvestit cuponul.

Randamentul este extrem de bun, având în vedere că acest tip de investiţie are un grad de risc scăzut.

Cum emisiunea s-a derulat pe pieţele externe, principalii investitori în euroobligaţiunile Capitalei sunt fondurile străine de investiţii, dar şi fondurile locale de investiţii şi bancherii. Intermediarul emisiunii de eurobonduri din 2005, lansată pe pieţele externe, a fost consorţiul format din JPMorgan şi ABN Amro.

În 2005, Primăria Bucureştiului, condusă pe atunci de Adriean Videanu, s-a împrumutat cu 500 milioane de euro pentru a finanţa construirea pasajului suprateran Basarab, pen­tru achiziţia de tramvaie noi - metroul uşor - şi pentru reabilitarea infrastructurii urbane.

Aceste obligaţiuni ajung la maturitate pe 22 iunie în acest an, moment în care Primăria va trebui să returneze investitorilor 500 milioane de euro. Pentru a face rost de banii de rambursare, primăria vrea să emită obligaţiuni în lei listate la bursa din Bucureşti. Consorţiul de bănci format din Raiffeisen Bank, Nomura şi BT Securities a început redactarea prospectului de ofertă pentru obligaţiunile Primăriei Bucureştiului denominate în lei în valoare maximă de echivalentul a 500 de milioane de euro (2,2 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO