Burse - Fonduri mutuale

BRD a reusit sa-si conserve profitul, desi a redus creditarea in primul trimestru

BRD a reusit sa-si conserve profitul, desi a redus creditarea in primul trimestru

Guy Poupet a preluat de la 1 ianuarie 2010 functiile de presedinte si director general al BRD, inlocuindu-l pe Patrick Gelin

03.05.2010, 23:08 60

Potrivit raportului BRD, in primul trimestru nu s-a vazutrevenirea economica asteptata, iar activitatea de creditare ramaneinghetata. Pe de alta parte, banca a reusit sa-si reduca incontinuare cheltuielile operationale si sa-si stabilizeze nivelulprovizioanelor, astfel incat a reusit sa raporteze o reducere cudoar 5% a profitului net, in linie cu estimarile schitate inproiectul de buget.

"Economia a ramas in primul trimestru al anului 2010 la oturatie destul de scazuta, astfel incat performanta noastra a fostafectata in special din cauza cererii reduse. Cu toate acestea, amreusit sa tinem sub control cheltuielile, iar costul net alriscului s-a stabilizat, avand un avans nesemnificativ fata desfarsitul anului 2009", a declarat presedintele BRD, Guy Poupet,intr-un raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Valoareaportofoliului total de credite a scazut cu 1,3% in primultrimestru, de la 33,25 mld. lei la finele lui 2009 la 32,8 mld.lei, conform raportului trimestrial transmis CNVM. Cifrele diferaputin fata de cele din bilant (publicate in tabelul alaturat), careindica insa acelasi trend de scadere. Pe de alta parte, depoziteleatrase au crescut cu 3,9%, la 30,67 mld. lei, insa banca a preferatsa-si majoreze plasamentele in titluri de stat, mai sigure decatcreditele acordate mediului privat.

"Rezultatele financiare obtinute de BRD-Groupe Societe Generalein cursul primului trimestru al anului reflecta scaderea accentuataa activitatii economice si reducerea puternica si persistenta acererii de produse si servicii bancare, indeosebi pe piatacreditului", sustin reprezentantii bancii.

Costul net al riscului, reprezentand diferenta dintreprovizioanele noi constituite pentru creditele neperformante siprovizioanele anulate, s-a ridicat in primul trimestru la 324 mil.lei (79 mil. euro), inregistrand astfel o crestere de peste 60%comparativ cu perioada similara a lui 2009, insa in scadere fata deultimul trimestru din 2009, cand s-a ridicat la 346 mil. lei.

In acelasi timp, banca si-a majorat venitul net bancar cu 12%fata de primul trimestru din 2009, la 915 mil. lei, in specialdatorita cresterii marjei nete de dobanda cu 30%, la 455 mil. lei.Cresterea provine din faptul ca banca a redus mai lent dobanzilepercepute la credite decat pe cele platite la depozitele atrase,tendinta fiind generalizata la nivelul sistemului bancar.

In plus, BRD a reusit sa-si reduca si cheltuielile operationalecu circa 6%, in conditiile in care cheltuielile cu salariatii auscazut tot cu 6%, compensand astfel o parte din crestereaprovizioanelor.

"Rezultatele sunt in linie cu asteptarile din Bugetul deVenituri si Cheltuieli si usor peste media estimarilor analistilordin piata, impactul lor asupra evolutiei actiunilor in piata urmanda fi unul limitat. Ma astept ca profitul bancii sa intre pe odinamica usor pozitiva in cea de-a doua parte a anului curent. Pertotal, in 2010 ma astept la un profit net mai mare cu aproximativ10% fata de anul 2009", a declarat Andreea Gheorghe, responsabiluldepartamentului de analiza al Intercapital Invest.

Analistii Raiffeisen Capital & Investment arata intr-o notapublicata ieri ca rezultatele BRD sunt peste asteptari. "Vedemstirea drept pozitiva, deoarece banca a reusit sa isi tina subcontrol costurile intr-un mediu economic dificil", spun ei,mentinandu-si tinta de pret de 17,7 lei pentru actiunile BRD sirecomandarea de "cumparare".

Cu toate acestea, titlurile BRD au scazut ieri cu 1,4% pe Bursa,pe fondul unor corectii generalizate in piata, inchizand la 14,3lei. Capitalizarea bancii este de 2,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO