Burse - Fonduri mutuale

BRD, Citi şi SocGen au pe mână cea mai mare listare la BVB

Autor: Andrei Chirileasa

03.04.2012, 00:07 490

Consorţiul format din BRD, americanii de la Citigroup, grupul francez Société Générale şi Intercapital Invest a câştigat mandatul listării la bursă a unui pachet de 10% din acţiunile Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, acoperind circa un sfert din producţia internă. Compania a avut anul trecut afaceri de peste 700 mil. euro, dar un profit net de doar 3,7 mil. euro.

Cu toate astea, Hidroelectrica este cea mai valoroasă companie de stat, fiind evaluată la circa 3,49 mld. euro, conform ediţiei de anul trecut a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de ZF şi casa de investiţii Capital Partners. Astfel, oferta de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile companiei s-ar putea ridica la 350 mil. euro, bani care vor intra în companie şi nu la bugetul de stat. Intermediarii vor încasa un comision de circa 3 mil. euro, adică 0,88% din valoarea ofertei.

Consorţiul câştigător a fost consiliat de casa de avocatură Muşat&Asociaţii, iar Hidroelectrica i-a avut consultanţi pe avocaţii de la Zamfirescu Racoţi Predoiu.

BRD şi Citi au câştigat selecţia în faţa unui consorţiu format din UniCredit CA IB Securities, BCR, Erste, Gold­man Sachs, UniCredit Bank şi BT Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO