Burse - Fonduri mutuale

BREAKING. Acţiunile băncilor europene se prăbuşesc pe fondul temerilor privind deţinerile de titluri de stat ale grupurilor bancare din Statele Unite: Deutsche Bank pierde 7%, HSBC pierde 5,6%, Société Générale 4,7%, iar Crédit Agricole se depreciază cu 3% la Paris. Giganţii din SUA au închis joi cu scăderi de 4-6%. Toţi indicii marilor burse din Europa şi SUA sunt pe roşu

BREAKING. Acţiunile băncilor europene se prăbuşesc pe...

Autor: Eduard Ivanovici

10.03.2023, 12:26 17153

Acţiunile băncilor din Europa înregistrau scăderi în primele ore de tranzacţionare de vineri, 10 martie, în vreme ce investitorii reacţionează la seriile de majorări de dobânzi la nivel global, scrie MarketWatch.

Indicele Stoxx Europe 600 Banks era pe minus cu 4%, în vreme ce acţiunile Deutsche Bank – cea mai mare bancă din Germania – coborau cu 7,2%. Bank of Ireland pierdea 4,7%, iar acţiunile grupului britanic HSBC se depreciau la un moment dat cu 5,6%. Joi, ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) SPDR S&P Regional Banking a scăzut cu 8%.

De altfel, acţiunile celor patru mari bănci americane – Bank of America, JPMorgan, Wells Fargo şi Citigroup – au pierdut joi între 4% şi 6%, înregistrând scăderi în şedinţa pre-market de vineri. 

La ora redactării ştirii, Crédit Agricole din Franţa se deprecia cu 3% pe bursa din Paris, în timp ce Société Générale înregistra un declin de 4,7% Grupul german Commerzbank era pe minus cu 3,7%, iar Intesa Sanpaolo cobora cu 2,5% pe bursa din Milano.

Temerile privind sectorul bancar au fost exacerbate săptămâna aceasta de decizia Silvergate Capital – grup financiar din Statele Unite cu focus pe monede digitale – de a-şi lichida subsidiara bancară, cât şi de SVB Financial – compania-mamă a Silicon Valley Bank – care a anunţat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea portofoliului de titluri americane de trezorerie. Banca a renunţat la deţineri din cauza pierderilor înregistrate pe respectivele instrumente.

„Este o problemă ce ar putea afecta toate băncile, incluzând aici şi marile instituţii bancare, întrucât băncile au acumulat o mulţime de active de la criza financiară din 2007-2008 pe fondul unor preţuri în creştere şi nu au fost nevoite să plătească aproape nicio compensaţie pentru depozitele bancare, având în vedere că ratele dobânzilor au fost aproape de zero pentru o lungă perioadă de timp”, spune Ipek Ozkardeskaya, analist al Swissquote Bank.

Băncile care, în mod tradiţional, au împrumutat pe termen scurt şi au dat împrumuturi pe termen lung sunt afectate acum de evoluţiile randamentelor obligaţiunilor guvernamentale. Titlurile americane de trezorerie cu scadenţa pe doi ani a înregistrat săptămâna această cea mai mare diferenţă din 1981 prin raport cu titlurile pe zece ani. De asemenea, randamentele titlurilor germane pe doi ani sunt mai mari decât cele pe zece ani.

Indicele paneuropean Stoxx 600 era pe minus cu 1,2% în după amiaza de vineri. La Londra, FTSE 100 pierdea 1,7%, iar DAX cobora cu 1,2% pe bursa germană. CAC 40 din Paris se deprecia cu 1,1%, în vreme ce indicele milanez FTSE MIB pierdea 1,5%, iar IBEX 35 din Madrid scădea cu 1,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO