Burse - Fonduri mutuale

BREAKING: Blue Air, companie aeriană românească, vrea să se listeze la bursa de la Londra printr-un proces de preluare inversă

BREAKING: Blue Air, companie aeriană românească, vrea...

Autor: Liviu Popescu

06.07.2021, 21:23 3986

Compania aeriană Blue Air vrea să se listeze la bursa de la Londra printr-un proces de preluare inversă încheiat cu o companie britanică, o societate “cash shell”, şi prin care Cristian Rada şi fratele său, acţionari ai companiei din spatele Blue Air, vor emite acţiuni noi, potrivit unui anunţ publicat la bursa de la Londra.

Astfel, Ridgecrest, societate listată pe piaţa secundară a bursei de la Londra, va prelua Airline Invest şi filialele sale, respectiv Blue Air Aviation SA şi Blue Air Technic SRL, printr-un proces de preluare inversă şi în urmă căruia Ridgecrest îşi va schimba numele în Blue Air Group, fiind tranzacţionabilă la Londra.

Airline Invest, a cărui înfiinţare a fost anunţată de ZF în februarie 2020, are doi acţionari, respectiv fraţii Cristian Rada şi Mihai Cătălin Rada, şi un capital social de 1,68 mld. lei. Cei doi acţionari vor fi nevoiţi să emită un număr de 9 miliarde de noi acţiuni la compania Ridgecrest, adică 95% din actualul capital social, pentru procesul de preluare inversă.

“Trebuie subliniat faptul că tranzacţia propusă se află într-o etapă preliminară şi nu poate exista nicio garanţie că va finaliza şi nici în ceea ce priveşte termenii săi finali”.

Prin procesul de preluare inversă, o companie deja listată - de obicei una blank check, sau un SPAC, preia o companie nelistată, renunţându-se astfel la procesul de ofertă publică de listare sau la plasament privat.

Astfel de preluări sunt frecvente pe Wall Street, acolo unde investitorii deseori mizează pe companii SPAC care anunţă ulterior preluări. De exemplu Charge Point, cea mai mare staţie de încărcare automobile electrice, s-a listat la începutul anului pe Wall Street printr-un astfel de proces.

La începutul lunii iunie, ZF a scris că Blue Air a înregistrat o scădere a afacerilor de 65% anul trecut, raportând încasări de doar 757 milioane lei, faţă de 2,1 miliarde lei în 2019, conform datelor furnizate de companie.

Totodată, numărul pasagerilor transportaţi de compania aeriană a scăzut semnificativ anul trecut ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţile diferitelor ţări, astfel că doar 1,8 milioane de pasageri au zburat în 2020 cu Blue Air, faţă de 4,1 mi­lioane în 2019.

De asemenea, compania a raportat anul trecut pierderi de 212 milioane lei, având în vedere că anul 2019 a fost prima dată din ultimii ani când Blue Air a înregistrat profit, însă pandemia a dat peste cap planurile de creştere ale companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO