Burse - Fonduri mutuale

BREAKING. Bursa de Valori Bucureşti începe anul în forţă, cu un plus 3% pe indicele BET, alimentat de creşteri de aproape 7% pe TeraPlast şi Purcari, cât şi 5% pe Romgaz. Marcel Murgoci, Estinvest: Şedinţa pare a se încadra la categoria „corecţie pozitivă”

BREAKING. Bursa de Valori Bucureşti începe anul în...

Autor: Eduard Ivanovici

03.01.2023, 16:33 1643

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, care a încheiat 2022 cu o scădere de 11%, creştea cu 2,9% în după-amiaza zilei de 3 ianuarie, prima şedinţă de tranzacţionare de anul acesta, reiese din datele BVB.

Toţi indicii de la BVB erau pe plus. Din BET, doar acţiunile Alro Slatina (ALR) erau în teritoriu negativ, cu un declin de 2,55%. Cele mai mari creşteri erau înregistrate de TeraPlast Bistriţa (TRP) şi Purcari Wineries (WINE) – 6,55%, respectiv 6,7%.

„Şedinţa de astăzi pare a se încadra în categoria «corecţie pozitivă». Aceasta evoluţie poate fi pusă pe seama tendinţelor pozitive manifestate astăzi pe pieţele externe, precum şi a revenirii emitenţilor afectaţi serios în ultimele zile ale anului 2022, respectiv Romgaz şi OMV Petrom”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare, Estinvest.

Acţiunile Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP) s-au depreciat semnificativ în ultimele sesiuni de trading ale anului trecut, după ce Guvernul condus de Nicolae Ciucă a anunţat un proiect de OUG privind suprataxarea companiilor de petrol şi gaze. Totuşi, la ora publicării ştirii, acţiunile SNG şi SNP erau pe plus cu 5,2%, respectiv 2%.

Să se uite investitorii cu prea mult entuziasm către 2023, ţinând cont de listarea Hidroelectrica şi relansarea pieţei instrumentelor derivate?

„O singură şedinţă nu poate să ne dea informaţii cu privire la acest lucru. Cert este că cele două evenimente vor capta atenţia investitorilor”, adaugă reprezentantul societăţii de brokeraj.

Din componenţa indicelui principal, alte creşteri considerabile erau afişate de Transgaz (3,8%), Banca Transilvania (3,66%), MedLife (3,2%) şi Digi Communications (3,17%). BRD SocGen era pe plus cu 2,9%, în timp ce Nuclearelectrica şi Transport Trade Services se apreciau cu 2,5%.

„Anul se anunţă provocator, având în vedere temerile cu privire la încetinirea economiei, precum şi la presupusul «apus» al perioadei dividendelor cu randamente ridicate. Cred că atenţia trebuie sa fie distribuită, în primul trimestru, către rezultatele pe anul 2022 şi impactul lor asupra pieţei. Apoi, la listarea Hidro şi impactul asupra pieţei şi, în particular, asupra cotaţiei acţiunilor Fondului Proprietatea.”

Indicele paneuropean Stoxx 600 urca cu 1,4% spre sfârşitul şedinţei de marţi, în timp ce FTSE 100 din Londra înregistra o creştere de 1,5%, la fel şi FTSE-MIB din Milano. Indicele german DAX era pe plus cu 1,2%, iar CAC 40 din Paris creştea cu 0,9%. Indicele maghiar BUX avea plus 1,4%, WIG20 din Varşovia creştea cu 2,3% şi, la Viena, ATX se aprecia cu 1,35%, potrivit MarketWatch.

„Pe plan extern, atenţia va fi distribuită anul acesta atât în direcţia evoluţiei conflictului armat din Ucraina şi a impactului asupra economiilor regionale, precum şi în spre situaţia principalelor economii ale lumii (China, SUA, UE etc) având în vedere că analiştii anticipează scăderi în cazul lor”, explică Marcel Murgoci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO