• Leu / EUR4.9030
  • Leu / GBP5.5798
  • Leu / USD4.4936
Burse - Fonduri mutuale

BREAKING NEWS. De anul viitor, investitorii de la Bursa de la Bucureşti scapă de declaraţia unică şi plătesc impozite mai mici: deputaţii au votat legea pentru modificarea codului fiscal. Următorul pas, la preşedintele Iohannis

BREAKING NEWS. De anul viitor, investitorii de la Bursa de la Bucureşti scapă de declaraţia unică şi plătesc impozite mai mici: deputaţii au votat legea pentru modificarea codului fiscal. Următorul pas, la preşedintele Iohannis

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

20.04.2022, 11:49 17511

Camera Deputaţilor a votat miercuri, 20 aprilie 2022, în favoarea proiectului legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii prezenţi pe piaţa locală de capital, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp.

În cadrul forului decizional, 213 deputaţi au votat „pentru”, cinci dintre ei s-au opus proiectului, existând – între timp – 46 de abţineri.

După decizia Plenului Camerei Deputaţilor, proiectul impozitării la sursă urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

„Piaţa de capital a înregistrat progrese mari în ultimii ani, atât în ceea ce priveşte apropierea Bursei faţă de antreprenorii locali, cât şi în privinţa atractivităţii pentru populaţie. Credem că atât adoptarea impozitării diferenţiate a profiturilor, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital, vor avea un impact major asupra dezvoltării Bursei româneşti. Ne apropiem astfel tot mai mult de investitori şi îi stimulăm să investească în companiile locale listate pentru că astfel creşte capacitatea de finanţare a acestora. Ne bucură sprijinul pe care îl primim din partea instituţiilor Statului Român în demersurile noastre, obiectivul comun fiind dezvoltarea economiei româneşti”, a declarat astăzi Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, conform unui comunicat de presă al BVB.

Sursele ZF susţin că noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 pentru a nu fi modificat regimul în timpul anului fiscal. De altfel, Sebastian Burduja, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, unul dintre iniţiatorii proiectului, a transmis ZF aceeaşi informaţie.

„Legea este destinată pentru brokerii înregistraţi în România. Brokeri ca Revolut sau eToro nu sunt înregistraţi în România, în acest caz fiecare ar trebui să declare separat câştigurile, aşa cere legea. În practică este complicat de verificat deocamdată, statul român nu are suficiente resurse pentru a verifica cine îşi face datoria de cetăţean şi cine nu“, a declarat deputatul pentru ZF.

Depunerea proiectului legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii din piaţa de capital a fost anunţată pe 13 octombrie de către Sebastian Burduja.

Proiectul a fost aprobat în data de 2 februarie de către Senatul României. În urma votului din sală şi de pe telefon, legea a trecut de Senat cu 118 voturi „pentru“, un vot „contra“ şi o abţinere.

„Vizăm în primul rând reţinerea la sursă a impozitului pentru a nu mai pune investitorul pe drum la ANAF şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10.000-12.000 de investitori individuali, ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Doi, reducerea fiscalităţii şi a poverii fiscale în general pentru investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacţiilor bursiere pierzătoare şi vom impozita tranzacţiile câştigătoare cu 1% pentru titlurile deţinute mai mult de un an şi cu 3% pentru cele deţinute mai puţin de un an. Prin acest lucru, nu doar că reducem fiscalitatea, dar în acelaşi timp stimulăm şi investiţiile pe termen mediu şi lung“, spunea Sebastian Burduja la acel moment la Palatul Parlamentului.

Astăzi, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: „Ne bucură decizia Camerei Deputaţilor care astăzi, la şase luni de la depunerea în Parlament a iniţiativei legislative, a făcut mult mai facil accesul potenţialilor investitori la piaţa de capital. Pentru că la asta se rezumă în definitiv iniţiativa de simplificare a impozitării investitorilor: să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital şi, astfel, să facilităm accesul companiilor româneşti la finanţare.”

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9030
Diferență: 0,2208
Ieri: 4.8922
Azi: 4.4936
Diferență: 0,0178
Ieri: 4.4928
Azi: 5.5798
Diferență: 0,3345
Ieri: 5.5612
Azi: 4.8925
Diferență: 0,2705
Ieri: 4.8793