Burse - Fonduri mutuale

BREAKING Scumpirile accelerate din energie majorează de aproape cinci ori profitul Petrom în S1/2022 la 4,6 miliarde de lei, rezultat istoric. Vânzările companiei urcă la 26 mld. lei, plus 150%. Doar în prima jumătate de an Petrom a avut un profit cât 2020 şi 2021 la un loc. “Decizia finală de investiţie în Neptun Deep este estimată pentru mijlocul lui 2023”

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Autor: Liviu Popescu

28.07.2022, 08:08 3332

Acţiunile companiei se tranzacţionează la Bursa de la Bucureşti la de 4,5 ori rezultatul net din ultimele 12 luni

Scumpirea accelerată a preţului carburanţilor, de exemplu cu 50% pentru motorina în S1/2022, au determinat ca OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti şi din acţionariatul căreia fac parte şi viitori pensionari ai României prin intermediul fondurilor de pensii Pilon II, să raporteze rezultate financiare record pentru prima jumătate a acestui an.

Astfel Petrom a anunţat joi dimineaţă la Bursa de la Bucureşti un profit net de 4,6 miliarde de lei în S1/2022, comparativ cu 980 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2021, adică o creştere de 374% (aproape cinci ori) şi vânzări de 25,6 mld. lei, plus 153%. Acesta este cel mai bun semestru din istoria companiei şi mai mult, doar în S1/2022, Petrom a avut un profit cât 2021 (2,9 mld. lei) şi 2020 (1,3 mld. lei) la un loc.

“În primele 6 luni ale acestui an, mediul de piaţă a fost fără precedent. În contextul conflictului Rusia- Ucraina, preţurile internaţionale şi regionale pentru principalele noastre produse au fost ridicate şi volatile şi au apărut dificultăţi de aprovizionare”, spune Christina Verchere, CEO Petrom.

“În această perioadă, capacităţile noastre interne de producţie au funcţionat într-un grad ridicat, inclusiv rafinăria Petrobrazi si centrala electrica de la Brazi, şi ne-am concentrat pe diversificarea surselor de aprovizionare, astfel încât să asiguram continuitatea livrărilor către clienţii noştri”.

În raportul semestrial se arată că Petrom estimează transferul statutului de operator în proiectul Neptun Deep către OMV Petrom în T3/22. “Dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023”.

În T2/2022, comparativ cu T1/2022, profitul net a urcat de la 1,7 mld. lei la 2,9 mld. lei în timp vânzările au avansat de la 12 mld. lei la 13,6 mld. lei. Potrivit calculelor realizat de ZF, în ultimele 12 luni (S2 2021 plus S1 2022) profitul net al Petrom a fost de 6,5 mld. lei, ceea ce înseamnă că la o valoare de piaţă în prezent de circa 29 mld. lei, acţiunile SNP se tranzacţionează la un multiplu PER de 4,5x. Din acţionariatul companiei fac parte austriecii de la OMV (51%), statul român (20,6%), Fondul Proprietatea, fonduri Pilon II.

Alte comentarii din raportul Petrom:

@ “Pentru a creşte producţiei de gaze naturale a României, este esenţial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităţilor sunt necesare. Dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiţie este estimata pentru mijlocul anului 2023”, spune Verchere.

@ “În acest mediu foarte volatil, ne-am canalizat eforturile pentru a contribui la securitatea aprovizionării cu energie a României. Prin strategia noastră pentru 2030, propunem 11 miliarde de euro pentru a sprijini creşterea atât de necesară a ţării, bazată pe investiţii, şi transformarea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”.

@ Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale semnificativ mai mare, de 5,9 miliarde lei, în contextul fără precedent al preturilor crescute si volatile ale mărfurilor generat de contextul geopolitic

@ Producţia a scăzut cu 11%, la 121 mii bep/zi, în principal din cauza vânzărilor de active şi a declinului natural accentuat din zăcămintele principale.

@ Volumele vânzărilor cu amănuntul mai mari cu 5%, susţinute în principal de creşterea robustă a cererii în T1/22, în timp ce în T2/22 am înregistrat o încetinire.

@ Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom (raportat la Brent) la valoarea de 15,20 USD/bbl, ca urmare a diferenţialelor mai bune, în principal pentru motorina si benzină.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO