Burse - Fonduri mutuale

BREAKING: Tranzacţionarea la Bursă va fi şi mai uşoară: Proiectul de lege care prevede reţinerea la sursă a impozitelor, 1% pe investiţiile mai mari de un an şi 3% pentru cele mai mici de un an, a fost adoptat astăzi de Senatul României

BREAKING: Tranzacţionarea la Bursă va fi şi mai...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

02.02.2022, 14:32 10789

Proiectul legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii din piaţa de capital, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp, a fost aprobat miercuri, 2 februarie, de către Senatul României, urmând a fi supus adoptării de către Camera Deputaţilor, care este for decizional, potrivit informaţiilor ZF.

Termenul de adoptare tacită a fost de 45 de zile şi s-a calculat de la 22 noiembrie 2021, astfel că termenul s-a împlinit la data de 2 februarie 2022, însă proiectul a fost votat de parlamentari. În urma votului din sală şi de pe telefon, legea a trecut de Senat cu 118 voturi “pentru”, un vot “contra” şi o “abţinere”.

Sebastian Burduja, Vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi unul dintre iniţiatorii proiectului, spune că, odată trecut de votul Senatului, proiectul va merge la Camera Deputaţilor, va fi alocat la comisia raportoare şi la o serie de comisii avizatoare.

“După ce va primi avizele va merge la plen. Conform unui amendament făcut chiar la Senat, proiectul este gândit pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Motivul este pentru că regimul fiscal este complicat de schimbat chiar în timpul anului fiscal, iar sugestia Ministerului de Finanţe şi a ANAF a fost să se înceapă aplicarea de la începutul anului viitor, în măsura în care va trece de plen”, spune deputatul pentru ZF.

„Salutăm decizia Senatului României de a adopta cu o majoritate covârşitoare acest proiect legislativ care vine în sprijinul pieţei de capital şi al investitorilor. Votul de astăzi este o confirmare a utilităţii acestui demers şi relevanţei sale pentru toţi jucătorii din piaţă. Credem cu tărie că prin adoptarea finală şi aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reuşi să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital, astfel facilitând accesul companiilor româneşti la finanţare. Această lege aduce avantaje tuturor şi, în final, economiei din România. Aşteptăm cu interes dezbaterile din Camera Deputaţilor şi susţinem în continuare această propunere legislativă”, spune Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Iniţial, termenul de la care se urmărea utilizarea acestui sistem de impozitare era 1 iulie 2022, însă, spune Sebastian Burduja, până la urmă abordarea Ministerului de Finanţe a fost mai prudentă şi a fost susţinută şi de Comisia de Buget din Senat.

“Proiectul de lege urmează să meargă la Camera Deputaţilor cât de curând, vorbim de câteva săptămâni, până la o lună. Având în vedere că este un proiect de sprijin al pieţei de capital, mă aştept ca în maximum două luni să avem un vot în Plen pe această propunere legislativă”, continuă Sebastian Burduja.

Întrebat de ZF, Burduja a afirmat că “legea este destinată pentru brokerii înregistraţi în România. Brokeri ca Revolut sau eToro nu sunt înregistraţi în România, în acest caz fiecare ar trebui să declare separat câştigurile, aşa cere legea. În practică este complicat de verificat deocamdată, statul român nu are suficiente resurse pentru a verifica cine îşi face datoria de cetăţean şi cine nu.”

Depunerea proiectului legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii din piaţa de capital, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp, a fost anunţat pe 13 octombrie de către Sebastian Burduja.

“Vizăm în primul rând reţinerea la sursă a impozitului pentru a nu mai pune investitorul pe drum la ANAF pe de o parte şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10.000-12.000 de investitori individuali, ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Doi, reducerea fiscalităţii şi a poverii fiscale în general pentru investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacţiilor bursiere pierzătoare şi vom impozita tranzacţiile câştigătoare cu 1% pentru titlurile deţinute mai mult de un an şi cu 3% pentru cele deţinute mai puţin de un an. Prin acest lucru, nu doar că reducem fiscalitatea, dar în acelaşi timp stimulăm şi investiţiile pe termen mediu şi lung”, spunea Sebastian Burduja la acel moment la Palatul Parlamentului.

Printre iniţiatorii proiectului se numără Sebastian Burduja, Gabriela Horga, George-Cristian Tuţă, deputat PNL şi Claudiu Mureşan, senator USR. În total, au fost aproximativ 50 de iniţiatori de la PNL, USR, UDMR şi PSD.

Vedeţi aici expunerea de motive, într-un document privind modificarea şi completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal transmis de Sebastian Burduja către ZF.

http://storage1.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/22467/20298676/6/lege-bvb-vfinal-ultima-versiune.pdf

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO