Burse - Fonduri mutuale

Brendea: E un soc puternic sa compari situatia de acum cu cea din 2007

Brendea: E un soc puternic sa compari situatia de acum cu cea din 2007
11.12.2008, 18:49 32

Bursa de Valori asteapta sfarsitul de an cu tranzactii din ce in ce mai mici, interesul investitorilor pentru piata de capital fiind foarte scazut in aceasta perioada.

Sedinta de ieri a fost totusi putin mai animata in comparatie cu ultimele zile, principalii indici din piata inregistrand variatii mai mari, insa in scadere. Cea mai puternica scadere a fost inregistrata ieri de indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, acesta depreciindu-se cu circa 3,3%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece societati, BET, a scazut cu 0,8%. Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut in sedinta trecuta 1,2%, condus de scaderile Altur (ALT) si Amonil (AMO), de 8,1%, respectiv de 6,2%.
"Nu exista o cauza clara pentru situatia in care se afla piata in momentul de fata, sunt probleme atat la cumparare, cat si la vanzare. Dupa vanzarile din ultima perioada, care nu au reprezentat decat o fuga dupa lichiditate, piata s-a mai linistit. Se simte si faptul ca investitorii mari au iesit din piata. In plus, cursurile mici nu sunt deloc atractive, nici pentru vanzari si nici pentru a realiza strategii de castig", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction. El este de parere ca din luna septembrie piata de capital s-a confruntat cu o puternica lipsa de putere de cumparare, lichiditatea scazand de la luna la luna nu numai pe Bursa, ci in intreaga economie.
"In momentul de fata riscurile sunt percepute foarte puternic, ideea de investire nefiind pe primul plan in conditiile in care toata lumea asteapta sa se termine scaderile", spune Brendea.
Lichiditatea din piata a fost din nou foarte scazuta, de 5,2 mil. lei (1,3 mil. euro), in vreme ce volumul transferat ieri pe Bursa s-a ridicat la 20 mil. actiuni.
In comparatie cu aceeasi zi a anului trecut, lichiditatea inregistrata ieri pe Bursa probabil ca nu ar fi intrat in primele trei tranzactii din piata, in conditiile in care in sedinta respectiva rulajul total s-a ridicat la circa 290 mil. lei, in vreme ce lichiditatea zilnica medie a lunii decembrie se ridica la aproximativ 60 mil. lei, de aproape zece ori mai mult decat in prezent. Tot in aceeasi sedinta, valoarea indicelui BET-FI se ridica la aproape 82.000 de puncte, de aproape cinci ori peste nivelul la care se afla momentan indicele, de 14.000 de puncte.
"Socul este destul de puternic daca realizam o comparatie cu perioada similara a anului trecut. Socante sunt atat pierderile inregistrate intr-un interval de doar un an de zile, cat si lichiditatea, care este foarte mica in comparatie cu anul trecut. Piata s-a bazat in trecut foarte mult pe partea speculativa, si chiar daca nu erau multi bani in piata, se rulau foarte multi", spune Brendea. In legatura cu posibila numire a unui economist in functia de premier, el este de parere ca un economist ar putea sa inteleaga mai bine mecanismul si importanta pietei de capital.
"Am putea vedea un efect pozitiv dupa aceasta numire, insa un premier poate lua actiuni cel mai repede pe termen mediu, deci pe termen scurt este posibil sa nu vedem mari schimbari. In orice caz, piata nu este capabila sa reactioneze puternic, pentru ca nu sunt actori in piata care sa actioneze in mod evident", spune Brendea.
Principalele piete din Europa se aflau in scadere usoara inainte de inchiderea sedintei de ieri. Indicele francez CAC-40 se deprecia cu circa 0,6%, indicele german DAX cu 0,7%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se aprecia cu 0,3%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de 0,8%.
Pe piata petrolului, barilul de titei s-a apreciat ieri cu 1,3 dolari, ajunand la un nivel de 45 dolari. Cresterea vine dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a prognozat cresterea cererii mondiale de titei in 2009, in timp ce piata estimeaza ca OPEC va reduce productia la reuniunea de saptamana viitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO