Burse - Fonduri mutuale

Brexitul ar putea spulbera un vis al investitorilor europeni

Brexitul ar putea spulbera un vis al investitorilor europeni

Autor: Ştefan Deleanu

29.06.2016, 00:03 5201
Fuziunea a două dintre cele mai mari burse din lume - bursa de la Londra şi Deutsche Börse - este în pericol după rezultatul referen­du­mului din Marea Britanie care a creat nemulţumiri din partea investitorilor.

Însă, consiliile de conducere ale celor două bur­se promit că vor continua să lucreze în di­rec­ţia obţinerii aprobărilor necesare creeării une­ia dintre cele mai mari infrastructuri finan­ciare a lumii, estimată la aproximativ 28 mld. dolari.

„Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană face cu atât mai importantă menţi­ne­rea şi crearea de legături între Marea Bri­ta­nie şi Europa“, a afirmat directorul consiliului de supraveghere al Deutsce Börse, Joachim Faber.

În februarie 2016 bursa de la Londra (London Stock Exchange Group-LSE) şi Deut­sche Börse au anunţat intenţia de a fuziona, ceea ce avea potenţialul să creeze una dintre cele mai mari pieţe de capital din lume, care să rivalizeze cu bursele din SUA, cea mai mare economie la nivel mondia, şi Asia.

Nu este prima oară când cele două bur­se în­cearcă o fuziune. După eşecurile din 2000 şi 2005, a treia încercare se pare că a fost cu noroc, ajungându-se la un acord. Bur­sa din Londra (LSE) reuneşte circa 3.040 de companii cu capitalizare de 8 mld. li­re ster­line. Pe bursa din Frankfurt (Deutsche Börse) sunt listate 765 de companii, cumulând o ca­pi­talizare de 12 mld. dolari ( 9 mld. lire sterline).

Bursa germană are una dintre cele mai mari ramuri de compensare a contractelor futures, atât timp cât bursa de la Londra este acţionar majoritar al Clearnet, cel mai mare jucător pe piaţa de compensare a contractelor de tip swap.

Reuniunea acestor două ramuri ar putea fi benefică pentru investitori în ceea ce se numeşte cross-margining, conform Bloomberg.

De partea opusă există voci care sunt împotriva realizării acestei fuziuni în condiţiile prezentate până acum sau chiar pentru încetare acestui proces.

„Personalul de top al Deutsche Borse ar trebui sa reevalueze planurile de fuziune pentru a aduce modificări sau să le îngroape“ a afirmat Kalus Nieding, reprezentant al asociaţiei acţionarilor germani.

Politicienii germani şi autorităţiile de reglementare germane au declarat că nu vor aproba fuziunea sub termenii actuali, în cazul în care Marea Britanie va pleca din Uniunea Europeană, conform Wall Street Journal.

Principala problemă ridicată de aceştia este faptul că sediul va fi la Londra şi astfel supravegherea va fi realizată de către autorităţi care nu sunt în UE.

Temerile generate de impactul referendumului asupra fuziunii au influenţat preţul acţiunilor, astfel titlurile LSE au scăzut cu aproximativ 10% pâna la 24,5 lire, iar titlurile Deutsche Borse au scăzut aproximativ 9% până la 74 de euro.

Votul acţionarilor privind unificarea London Stock Exchange cu Deutsche Borse va avea loc pe 4 iulie, iar perioada de răscumpărare a acţiunilor este până în 12 iulie 2016. Cele două companii previzionau în februarie o deţinere de 54,4% din totalul acţiunilor noii burse pentru acţionarii Deutsche Borse, iar pentru acţionarii LSE o deţinere de 45,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO