Burse - Fonduri mutuale

Brexitul îi face pe cei mai bogaţi executivi britanici şi mai bogaţi

Brexitul îi face pe cei mai bogaţi executivi britanici...

Autor: Catalina Apostoiu

10.02.2017, 00:00 602

Brexitul este pe cale să-i facă pe directorii executivi ai unora dintre cele mai mari companii listate din Marea Britanie cu mult mai bogaţi, scrie Bloomberg.

Acest lucru poate fi contrar aşteptărilor având în vedere dovezile în creştere privitoare la cum planul de ieşire din UE afectează companiile ţării. Însă pachetele de plăţi ale multor directori de companii parte a indicelui bursier britanic FTSE 100 sunt în parte legate de performanţa acţiunilor, şi nu a directorilor, iar valoarea unor acţiuni este în creştere puternică. Acţiunile britanice au primit un impuls de la votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE pentru că firme ca Rio Tinto, Smiths Group şi WPP generează cea mai mare parte a vânzărilor peste hotare şi câştigă o avere în momentul conversiei veniturilor în lira sterlină slăbită. Deprecierea lirei a făcut în acelaşi timp acţiunile britanice mai accesibile pentru investitorii străini.

Acest efect secundar neintenţionat al Brexitului va genera probabil presiuni suplimentare asupra directorilor executivi în sensul renunţării la plăţi considerabile dacă aceştia vor să evite presiunile acţionarilor şi ale premierului Theresa May, al cărei guvern desfăşoară o campanie din ce în ce mai intensă pentru restrictţionarea plăţilor executivilor şi reducerea diferenţei dintre acestea şi cele acordate muncitorilor obişnuiţi.

Apelurile în sensul restrictţionării plăţilor din companii s-au intensificat de la publicarea unui raport guvernamental în noiembrie, raport care indicat o creştere de peste patru ori a plăţilor acordate şefilor FTSE 100 în ultimii 18 ani, în condiţiile în care creşterea salariilor majorităţii muncitorilor a rămas cu mult în urmă. Directorii de companii au câştigat în medie de 128 de ori mai mult decât angajaţii full-time în 2015, în creştere de la 47,1 ori în 1998, potrivit raportului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO