Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a trimis 150 de angajati acasa. CNVM tace

Broker Cluj a trimis 150 de angajati acasa. CNVM tace

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj: Cercetarea nu este facuta nici pe jumatate, iar pana sa se obtina un rezultat ar putea dura luni de zile.

02.02.2009, 19:12 72

Conducerea societatii de intermediere Broker Cluj (simbol bursier BRK), una dintre cele mai mari societati de brokeraj independente de pe Bursa, a anuntat ca in urma deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de suspendare a activitatii firmei, 150 de angajati ai sucursalei din Cluj au fost trimisi in concediu.

Acestia reprezinta circa 7,5% din cei aproape 2.000 de angajati care lucrau la sfarsitul anului trecut pe piata de capital. Potrivit reprezentantilor Broker Cluj, cei 150 de oameni de la sucursala din Cluj trimisi in concediu timp de doua saptamani nu vor fi platiti.
Broker este una dintre putinele societati de brokeraj independente de pe Bursa care s-au batut in ultimii ani de la egal la egal cu firmele apartinand marilor grupuri financiare, precum ING, Raiffeisen, KBC sau UniCredit. Anul trecut, Broker a intermediat tranzactii pe Bursa de la Bucuresti in valoare de 645 mil. lei (175 mil. euro), ocupand locul 9 in topul brokerilor, cu o cota de piata de 3,66%, dupa ce in 2007 ocupase locul 5, cu o cota de piata de 5,09% si tranzactii de peste 1,9 mld. lei.
Pe bursa din Sibiu, societatea a urcat in 2008 pe primul loc, cu peste un milion de contracte incheiate.
Broker Cluj nu mai poate realiza tranzactii in numele clientilor sau pe cont propriu, incepand de vineri, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a hotarat suspendarea pentru doua saptamani a autorizatiei de functionare a societatii, in urma unei fraude realizate de directoarea sucursalei din Deva a firmei de brokeraj, a carei valoare a fost estimata la peste 200.000 de euro. Directoarea este acuzata ca folosea banii clientilor in interes propriu, inmanandu-le chitante si extrase de cont false. Daca acuzatiile sunt adevarate, aceasta este cea mai grava frauda produsa pe piata de capital in ultimii ani.
"Cercetarea nu este facuta nici pe jumatate, iar pana sa se obtina un rezultat ar putea dura luni de zile. Cu cat activitatea noastra va fi intarziata mai mult, cu atat pagubele vor fi mai mari si vom inregistra pierderi enorme. Voi depune si o contestatie la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, fiindca consider ca activitatea noastra a fost suspendata in mod abuziv", a declarat pentru ZF Transilvania Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
CNVM nu a dat nici un fel de explicatii suplimentare privind suspendarea Broker, in ciuda solicitarilor ZF. De asemenea nu este anuntata nici o conferinta de presa pentru a lamuri unul dintre cele mai mari scandaluri de pe piata bursiera din 1990 incoace.
La sucursala din Bucuresti, a doua ca importanta din reteaua Broker, angajatii au lucrat ieri, nestiind insa daca vor fi platiti in urmatoarea perioada. "Nu stiu sa va spun daca astazi lucram pe bani sau nu, dar pot sa va spun ca suntem la birou si lucram. Noi consideram ca situatia este temporara si stam la birou in asteptarea solutionarii ei", a declarat Florina Isachievici, directoarea sucursalei din Bucuresti a Broker.
In condiTiile in care Broker nu mai poate realiza tranzactii pe Bursa in numele clientilor, activitatea de ieri a angajatilor sucursalei a constat in linistirea clientilor care au sunat ca sa se intereseze cu privire la situatia aparuta.
"Am primit multe telefoane de la clienti alarmati de situatie. Unii sunt nemultumiti si ne-au spus ca vor suna si la CNVM pentru ca nu li se pare normala aceasta suspendare", a precizat Isachievici.
Reprezentantii CNVM nu au oferit in ultima saptamana nicio declaratie cu privire la situatia de la Broker Cluj, exceptand doua comunicate de presa care ofera insa putine detalii cu privire la situatia societatii de brokeraj. Asta in conditiile in care inchiderea Broker pentru doua saptamani este cel mai mare scandal de pe Bursa din ultimii ani.
Intre timp, investitorii pagubiti de angajatii agentiei din Deva a Broker trimit e-mailuri si posteaza pe forumuri in incercarea de a se face auziti si de a-si recupera banii. Reprezentantii Broker s-au dezis pana in acest moment de activitatile frauduloase ale angajatilor de la Deva, sustinand ca acestea nu puteau fi descoperite decat printr-o intamplare.
Broker Cluj este in prezent una dintre cele mai mari societati de intermediere de pe Bursa din punctul de vedere al numarului de clienti si al valorii tranzactiilor intermediate. Compania are, potrivit reprezentantilor sai, aproximativ 10.000 de clienti.
Veniturile din comisioane de tranzactionare pe Bursa de Valori si piata RASDAQ s-au ridicat in primele noua luni ale anului trecut la circa 5,6 mil. lei (1,52 mil. euro), reprezentand o treime din veniturile totale din aceeasi perioada, de 16,7 mil. lei. Pierderea unui numar mare de clienti ar putea afecta destul de puternic activitatea Broker, in conditiile in care toate societatile de brokeraj se confrunta in aceasta perioada cu dificultati din cauza scaderii tranzactiilor de pe Bursa.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO