Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj încearcă să-şi transforme acţionarii în clienţi

Broker Cluj încearcă să-şi transforme acţionarii în clienţi

Autor: Adrian Cojocar

26.09.2010, 23:53 35

Broker Cluj (BRK), singura firmă de brokeraj listată pe Bursă, atrimis o scrisoare către toţi acţionarii proprii care au conturideschise la alte firme de brokeraj, prin care le oferă o reducerede comision de 0,1% faţă de cele plătite în prezent dacă devinclienţi ai societăţii şi de 0,15% dacă mai determină o cunoştinţăsă-şi deschidă cont la firma de intermediere.

În cadrul anunţului, acţionarilor Broker Cluj li se explicăprocedura prin care pot să-şi mute portofoliul deţinut pe Bursă dela societatea cu care lucrează în prezent la firma de intermedierelistată pentru a beneficia de respectiva reducere a comisionului detranzacţionare.

"Campania a fost făcută la Bucureşti de către directoarea Brokerşi a fost realizată inclusiv la medici, notari şi avocaţi. Toţiacţionarii Broker au primit oferta, clienţi pe care i-am avut şiactuali clienţi", a precizat Grigore Chiş, directorul general alBroker Cluj. Potrivit lui, firma de brokeraj are peste 20.000 deacţionari, iar numărul total de clienţi ai Broker se ridică lacâteva zeci de mii, cei activi fiind însă mult mai puţini.

Campania de marketing demarată de Broker Cluj ridică însă semnede întrebare cu privire la modul cum firma a obţinut adreseleacţionarilor şi dacă are voie sau nu să folosească adreseleacestora de la Depozitarul Central în scop comercial.

"Acţionarii care au datele la Depozitarul Central nu-şi dauacordul să-i fie folosite aceste date nici explicit, nici implicit,respectivele date având caracter de confidenţialitate. Teoreticeste dreptul la informare a acţionarilor, dar în acest caz dejaeste o depăşire clară a drepturilor la informare pentru că sedeturnează scopul şi intrăm în sfera abuzului de drept. Dacă dateleau fost obţinute printr-un alt mod, de exemplu prin accesarea fărădrept a sistemelor informatice de la Depozitarul Central, Bursă,aceasta este o infracţiune", a explicat Cristian Duţescu, avocat lapartener la firma de avocatură Duţescu & Partners.

Şeful Broker nu a dorit să precizeze cum au fost obţinuteadresele acţionarilor cărora le-au fost trimise scrisori.

Unii intermediari, aflaţi în concurenţă directă cu Broker Clujpentru o felie cât mai mare din tranzacţiile zilnice de pe Bursă,spun că în timp ce ei păstrează echidistanţă recomandând clienţilorproprii, când este cazul, acţiunile Broker Cluj la cumpărare,societatea de intermediere listată încearcă să-i determine să semute la ei folosindu-se de calitatea acestora de acţionar.

Broker Cluj este una dintre cele mai agresive firme de brokerajde pe piaţă privind comisioanele de tranzacţionare, demarând descampanii în acest sens pentru atragerea de noi clienţi.

De exemplu, până la sfârşitul lunii septembrie, casa de brokeraja redus comisioanele pentru tranzacţii intra-day la jumătate,respectiv un nivel de 0,2% din valoarea tranzacţiilor, faţă de uncomision de 0,4% cât practică în mod obişnuit.

"Facem aceste reduceri de comisioane pentru că foarte multă lumederulează tranzacţii intra-day şi este o piaţă concurenţială",spune Chiş.

Lupta pentru clienţi pe piaţa de brokeraj este tot mai intensă,având în vedere că numărul de investitori activi a scăzut dramaticîn ultimii trei ani, iar valoarea tranzacţiilor de pe Bursă este încontinuare redusă. Firmele de brokeraj încearcă să câştige clienţiicompetitorilor prin oferte cât mai atractive, lupta dându-se decele mai multe ori la nivelul comisioanelor.

La începutul anului 2009, Broker Cluj a fost implicată într-unscandal de fraudă la una dintre sucursalele proprii de la Deva, maimulţi investitori acuzând faptul că au fost fraudaţi cu peste 2milioane de euro. În urma scandalului, imaginea companiei a fostputernic afectată şi firma a pierdut o parte dintre clienţi, cares-au îndeptat către concurenţă, astfel că a căzut anul trecut pepoziţia a 12-a în topul intermediarilor de la Bursă după valoarearulajului realizat.

Întreaga echipă de conducere a societăţii a fost schimbată întretimp. Foştilor directori ai Broker li s-a interzis de cătrearbitrul pieţei, CNVM, să mai activeze pe piaţă o perioadă de pânăla 5 ani. Petru Prunea, fondatorul companiei, a fost nevoit săplece, iar în locul său a venit Grigore Chiş, care a trebuit sărestructureze compania din temelii.

Broker a disponibilizat anul trecut 24 de angajaţi şi a închisaproape toate sucursalele, o parte dintre ele fiind transformate înagenţii. În urma acestor demersuri de restructurare, Broker aredevenit profitabilă şi în 2010 a reuşit să revină în topulintermediarilor, în primele opt luni de zile realizând tranzacţiicu acţiuni în valoare de peste jumătate de miliard de lei, care opoziţionează ca cea mai mare firmă de brokeraj independentă dinpiaţă.

Primele patru poziţii în topul intermediarilor de la Bursă esteocupat în acest an de firme de brokeraj ale unor grupuri bancare,cum ar fi KBC, ING, BRD şi Banca Transilvania, care dispun deresurse importante şi au printre clienţi şi fonduri străine deinvestiţii sau investitori instituţionali locali puternici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO