Burse - Fonduri mutuale

Brokerii ar prefera ca Bursa să bată pasul pe loc decât să mai cadă

Brokerii ar prefera ca Bursa să bată pasul pe loc decât să mai cadă
13.06.2010, 23:09 19

Brokerii apreciază că oscilaţiile mici şi lichiditatea scăzutăcare au marcat evoluţia Bursei de la Bucureşti în ultima săptămână,determinate în special de reconsiderarea poziţiilor investitorilor,vor continua cel mai probabil pe toată perioada verii, în timp cepieţele externe sunt aşteptate să evolueze uşor crescător înaceastă perioadă. "Dacă este să alegi dintre două rele, între operioadă de corecţii de amploare şi o evoluţie laterală (cu oscilaţii mici în jurul unui punct fix - n.red.),reducerea volatilităţii în piaţă ar fi de preferat. De altfel, credcă pe perioada verii bursa va evolua pe un trend lateral, uşorcrescător, însă pe volume reduse, ceea ce nu este tocmai depreferat pentru brokeri", a apreciat Mihai Chişu, broker în cadrulsocietăţii de intermediere IFB Finwest.

Indicii locali au înregistrat săptămâna trecută o reducere avolatilităţii, în şedinţa de vineri cea mai mare variaţie fiindînregistrată de indicele BET, care a pierdut 0,8% faţă de nivelulde referinţă.

Indicele BET-FI, care reuneşte cele cinci societăţi financiarede investiţii, a reuşit să închidă în urcare, cu un avans de 0,5%,situându-se însă tot sub pragul de 20.000 de puncte.

Cea mai mare variaţie la această categorie a fost consemnată detitlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 1,7% peste nivelulde referinţă.

Valoarea tranzacţiilor de vineri s-a ridicat la puţin peste 4,2mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de aproximativ 18,3milioane de titluri, cel mai mare rulaj din piaţă fiind consemnatde titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 4 mil. lei. Acţiunilesocietăţii financiare au închis vineri în staţionare, la preţul de1,11 lei/unitate.

"Chiar dacă pe bursele externe se simte o oarecare rezonanţăoptimistă, în special pe piaţa americană pe fondul raportărilorfinanciare trimestriale bune, piaţa locală nu are putere săînregistreze o evoluţie asemănătoare cu externul. În plus,optimismul extern este redus de temerile investitorilor cu privirela evenimentele interne, care ar putea degenera într-o crizăpolitică, ce din nou nu este pe placul investitorilor", a explicatChişu.

În sectorul bancar doar titlurile Băncii Transilvania (TLV) auînchis şedinţa de vineri în scădere, cu o corecţie de peste 2,7%faţă de cotaţia de joi, în timp ce titlurile BRD au înschis înstaţionare, la preţul de 11,2 lei/unitate. La categoriainternaţional, acţiunile băncii austriece Erste Bank (EBS) au urcatcu peste 2,2% faţă de referinţă.

Acţiunile Bursei (BVB) au continuat să scadă în şedinţa devineri, cu o corecţie de peste 5,6%, însă faţă de momentullistării, titlurile păstrează în continuare un avans de peste3%.

"Se creează un echilibru între sentimentul optimist de pe externşi temerile investitorilor referitoare la climatul intern.Investitorii aşteaptă astfel să vadă ce evenimente noi apar înpiaţă şi care dintre acestea au un impact decisiv asupra pieţelor",a încheiat Chişu.

Pe extern, principalele burse europene au evoluat vineri peplus, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele francez CAC40, care a urcat cu peste 1,1% faţă de referinţă. Indicele germanDAX a înschis în scădere însă, cu o corecţie de 0,1% faţă dereferinţă. Piaţa americană, redată de indicele Dow Jones, a închisîn urcare vineri, cu o apreciere de 0,4%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au închisultima şedinţă în scădere, accentuând ritmul descendent din ultimaperioadă.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care vineri auînchis indecis, foarte aproape de zero, existând semnale derevenire pe scădere.
  • Evoluţia acţiunilor Bursei de Valori (BVB), care au închisprima săptămână de tranzacţionare cu un avans de peste 3%.
  • Evoluţia titlurilor Mechel Târgovişte (COS), care în ultimeleşedinţe au revenit puternic pe creştere, cu aprecieri chiar şi de15%.
  • Evoluţia titlurilor Dafora Mediaş (DAFR), după ce compania aanunţat întrunirea AGA pentru propunerea de divizare asocietăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO