Burse - Fonduri mutuale

Brokerii arunca in lupta pe retail platforme online pe extern

Brokerii arunca in lupta pe retail platforme online pe extern

Alexandru Ioan, director de tranzactionare online la KBC Securities

21.10.2009, 23:30 253

KBC Securities, liderul caselor de brokeraj de pe Bursa dinultimii ani, si grecii de la Alpha Finance au lansat recentplatforme de tranzactionare online prin care clientii romani pottranzactiona actiuni si alte instrumente financiare de pe mai multde 20 de burse din Europa, America si Asia.

In ultima perioada, tot mai multi intermediari de pe piata auoferit clientilor servicii de tranzactionare "online", insa putineofera inca posibilitatea de a tranzactiona online pe pieteleexterne.

Lansarea acestor noi servicii pentru clientii romani vine intr-operioada in care veniturile intermediarilor de pe Bursa s-au redusdrastic ca urmare a scaderii preturilor de pe piata si interesuluimare pentru astfel de servicii.

Interesul institutionalilor straini pentru Bursa, care suntprincipalii clienti ai marilor case de brokeraj de pe piata, s-aredus semnificativ, fapt ce ii determina pe brokeri sa atace maiagresiv piata de retail.

"Suntem convinsi ca segmentul de retail din Romania are incapotential pentru uTrade. Succesul aplicatiei este garantat defaptul ca aceasta a fost special adaptata particularitatilor pieteide capital romanesti", spune Sorin Apostol, directorul general alKBC Securities Romania.

Reprezentantii grupului belgian spun ca la intrarea pe piata lis-a parut mai oportun sa se concentreze pe partea de corporate sica unul dintre motivele lansarii platformei in Romania a fostconcurenta mare, care arata ca piata a atins un anumit nivel dematuritate.

"KBC mai ofera tranzactionare online pe extern si in Polonia siBelgia, unde are circa 25.000 de utilizatori. Platforma oferaposibilitatea conversiei sumelor de bani dintr-o moneda in alta laun comision accesibil si calculeaza sumele la cursul din acea zi",a precizat Alexandru Ioan, director de tranzactionare online la KBCSecurities.

Grecii de la Alpha Finance Romania spun ca activitatea firmei depe pietele externe prin platforma Alpha Cosmos Trade ar puteaajunge sa fie mai importanta decat rulajul pe care-l fac in prezentpe Bursa.

"Clientii sunt foarte interesati de astfel de servicii si cautadiversificare si totodata accesibilitate larga pentru a nu selimita la cateva actiuni mai importante care se pot tranzactiona peBursa. Prin intermediul platformei noastre se pot tranzactionapeste 20.000 de actiuni de pe cele mai importante piete din lume.Cred ca in viitorul apropiat Alpha Finance va intermedia tranzactiimai mari pe extern decat pe Bursa", a declarat StylianosBairaktaris, directorul general al Alpha Finance Romania.

KBC Securities, cel mai mare broker de pe Bursa in 2007 si 2008,a picat pana pe locul al treilea in topul intermediarilor dupaprimele 10 luni ale anului, cu tranzactii de 692 mil. lei. Prezentamai scazuta a strainilor la tranzactionare a facut ca in primelenoua luni clientii mici sa acopere o pondere de trei ori mai maredecat in anii precedenti, contribuind cu 36% la rulajul firmei debrokeraj.

Alpha Finance a intermediat in primele 10 luni tranzactii peBursa de 71,7 mil. lei, care o plaseaza intre primele 30 de case depe piata.

KBC Securities practica un comision cuprins intre 0,5% si 0,8%pentru tranzactionarea pe pietele externe si impun un comisionminim pe tranzactie de 20 de euro pana la 50 de euro, in functie delocatie.

Grecii de la Alpha Finance au un comision de 0,8% pe tranzactiesi n-au comisioane fixe, iar ambele case de brokeraj nu impun sumeminime pentru deschiderea unui cont online, valoarea achizitiilorde titluri pe pietele externe fiind limitata doar de valoareaactiunilor respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO