Burse - Fonduri mutuale

Brokerii aşteaptă mai multă acţiune pe bursă din august

Brokerii aşteaptă mai multă acţiune pe bursă din august

Autor: Stefan Musgociu

29.07.2013, 20:55 399

Bursa a încheiat şedinţa în stagnare, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, iar rulajul a fost salvat de câteva tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Erste (EBS) şi deal-uri cu titluri Transgaz (TGN), SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD).

Cele mai multe burse europene au înregistrat creşteri uşoare pe tot parcursul şedinţei de ieri.

„Statistic vorbind, luna iulie este o lună cam moartă din punctul de vedere al tran­zac­ţiilor. Luna aceasta este una de pauză pentru in­ves­titori, piaţa «tre­zindu-se» uneori de unele deal-uri mai mari. Cred că luna august va fi mai prolifică, având în vedere istoricul anilor anteriori“, a declarat Marcel Murgoci, direc­torul de opera­ţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,4 milioane lei (4 milioane euro), valoare cu 22% sub rulajul de vineri, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro). Peste trei sferturi din lichiditatea de luni au fost asigurate de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei, din care o tranzacţie de aproape 3,9 milioane lei), Erste (4,3 mi­lioane lei) şi deal-uri cu acţiunile Transgaz (925.000 de lei), SIF Oltenia (797.000 de lei) şi BRD (380.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,647 lei, iar titlurile Erste au crescut cu 1,02%, la 99,2 lei. „În privinţa ac­ţiunilor Erste, tranzacţiile s-au in­tensificat după anunţul despre majorarea de capital social. Probabil că unii investitori mari au preferat să cumpere direct din piaţă decât să participe la majorarea de capital social, motivul constând în costurile ridicate ocazionate de par­tici­pare la su­plimentarea capita­lului“, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în stagnare.

Acţiunile Transgaz (TGN) au continuat linia descendentă din ultimele şedinţe şi au scăzut cu 0,93%, fiind cotate la 186,25 lei. Operaţiunile cu acţiunile Transgaz au cumulat 117.000 de lei.

Compania a anunţat vineri dimineaţă că a cheltuit 110,7 milioane lei (25,1 milioane euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, iar întrucât proiectul nu s-a concretizat compania de stat va raporta această sumă drept pierdere. Această sumă ar putea creşte cu alte 6,6 milioane de lei, înregistrate drept cheltuieli pentru dezvoltarea Nabucco.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua cu 0,79% sub nivelul de vineri. Titlurile FP au scăzut nesemni­ficativ, cu 0,08%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu 0,68% - 1,6%.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%. În acelaşi timp, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau variaţii nesemnificative.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO