Burse - Fonduri mutuale

Brokerii asteapta sa se termine scandalurile politice pentru ca investitorii sa revina pe Bursa

Brokerii asteapta sa se termine scandalurile politice pentru ca investitorii sa revina pe Bursa
27.10.2009, 23:30 48

Brokerii au pierdut ocazia sa-si refaca veniturile si sa mairecupereze din pierderi pe final de an, dupa ce criza politica i-aalungat pe investitori din piata si a determinat din nou scadereatranzactiilor de pe Bursa.

Dupa doua luni de activitate mai intensa pe Bursa s-a instalatdin nou apatia, iar societatile de brokeraj se indreapta catre celmai prost an din 2004 incoace.

Asta desi in mod traditional lunile de toamna si, in special,perioada raportarilor financiare, sunt marcate de lichiditate increstere si o activitate mai intensa a investitorilor.

RazvanPasol, presedintele Intercapital Invest, crede ca o buna parte dinproblema lichiditatii scazute este reprezentata de criza politicainterna, in conditiile in care pe plan international pietelefinanciare inregistreaza o evolutie ascendenta pe termen scurt.

"Majoritatea investitorilor, atat cei locali, cat siinvestitorii straini, asteapta in momentul de fata rezolvareacrizei politice. Investitorii devin nervosi in conditiile in carepe plan extern pietele au inregistrat cresteri importante si seasteapta o corectie, insa nu se stie cand va veni aceasta, iar peplan intern criza politica se prelungeste", spune Pasol.

Acesta spune ca spre deosebire de situatia din luna iulie,atunci cand piata a inregistrat o scadere drastica de lichiditatepentru doua saptamani, in momentul de fata aceasta depreciere aremotive intemeiate.

"Criza politica a afectat in mod vizibil lichiditatea din piata.Pe plan international rezultatele financiare sunt bune, dar seobserva o reticenta la a investi in Romania. Investitorii care auactiuni le pastreaza pentru a beneficia de un contextinternational, in vreme ce aceia care doresc sa cumpere actiuniasteapta rezolvarea problemelor politice", spune Adrian Danciu,analist la Broker Cluj.

In aceste conditii, luna octombrie se anunta a fi cea mai slabadin ultimele opt in privinta randamentelor obtinute de investitori,SIF-urile tranzactionandu-se in scadere fata de finele luniiseptembrie.

Casele de brokeraj nu considera ca vor avea probleme pe termenscurt, deoarece bugetele pentru acest an au fost construite pescenarii pesimiste.

"La noi bugetul de venituri si cheltuieli este realizat, pentruca am fost destul de speriati la inceputul anului si am luat inconsiderare un scenariu pesimist. Ne pregatiseram de mult mai greusi am luat in considerare drept etalon pentru buget luna februariela care am adaugat un maxim de crestere de 20% pentru acest an. Dinacest motiv suntem pregatiti pentru criza politica actuala.Practic, pe un termen mediu de pana la sase luni, criza politica silichiditatea scazuta nu ne afecteaza", spune Molnar.

Pentru piata de brokeraj insa, anul acesta a fost cel mai slabdin ultimii cinci ani, in conditiile in care valoarea tranzactiilorzilnice a continuat sa scada, dupa ce anul trecut se injumatatise,desi Bursa a revenit pe crestere si actiunile au adus castigurisemnificative raportat la finalul anului trecut.

Indicele BET a castigat de la inceputul anului aproape 60%, intimp ce pe SIF-uri cresterea se apropie de 80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO