Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că acţiunile Fondului Proprietatea şi-au atins minimele

Brokerii cred că acţiunile Fondului Proprietatea şi-au...

Autor: Stefan Musgociu

11.12.2013, 19:51 1319

Bursa a crescut cu 0,4%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,7%, revenind după corecţia din ultimele două şedinţe, iar titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 1,2%, în urma anunţului FP privind intenţia de a vinde 10% din acţiunile companiei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate ultima dată la 0,835 lei, revenind pe verde după ce în prece­dentele două zile au coborât cu 5,3%.

„Transgazul evo­luea­ză sub influenţa infor­maţiei că Fondul Proprietatea vinde un pachet de 10% şi, pro­ba­bil, va mai suferi corecţii în funcţie de preţul care va fi anunţat. În ceea ce priveşte acţiunea Fondului Proprietatea, cred că evoluţia de marţi (când preţul a scăzut cu peste 3% - n.red.) a fost o marcare a profiturilor, iar astăzi s-au cumpărat minimele. Până la finalul anului, este importantă decizia Fed din 18 decembrie (în ceea ce priveşte pro­gramul de stimulare a economiei prin cumpărarea de obligaţiuni - n.r.). Cred că ulterior vom asista la conturarea unei direcţii clare, inclusiv pentru debutul lui 2014“, a declarat Radu Profeanu, senior broker la Tradeville.

În acelaşi timp, acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 1,17%, la 177,9 lei. Preţul este cu 6,56% sub cotaţia dinain­tea anunţului făcut miercurea trecută de Fondul Proprietatea privind posibili­ta­tea de a vinde o parte sau toate acţiunile deţinute la Transgaz. Ulterior, Fondul Pro­prietatea a anunţat marţi seară că vrea să vândă, printr-un plasament pri­vat, 10% din acţiunile Transgaz. Pache­tul vizat este evaluat la 209,9 mil. lei (47,1 mil. euro) în funcţie de cea mai re­cen­tă cotaţie bur­sieră a titlurilor com­pa­niei de transport al gazelor naturale.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,6%. În acelaşi timp, indi­ce­le BET-FI, al titlu­ri­lor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), a urcat cu 0,44%.

În precedentele două zile, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cumulat cu 2%, în condiţiile în care unii investitori au marcat o parte din câştiguri.

„Piaţa a evoluat similar indicilor mari de pe pieţele externe, Dow Jones regăsindu-se în ultimele două zile în intervalul 15.800 - 16.000 de puncte. Specific unei regiuni de maxime locale atinse şi de indicii BVB există o argu­men­tare pro cumpărare şi alta în fa­voarea vânzării, de unde şi vola­ti­li­tatea rezultată pe parcursul şedinţei, fără a se contura o direcţie concretă“, a mai spus brokerul de la Tradeville.

Fluctuaţiile uşoare au venit în cadrul unor transferuri cu volume mici de acţiuni, investitorii tranzacţionând în total acţiuni de 35,8 milioane de lei (8 mi­­lioane de euro). Rulajul pieţei este cu 38% sub cel înregistrat în şedinţa pre­ce­dentă, de 57,4 milioane de lei (12,9 milioane de euro).

Mai mult de 80% din lichiditatea pieţei au reprezentat operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (16,1 milioane lei), OMV Petrom (5,4 milioane lei, din care un deal de 4,5 milioane lei), Transgaz (4,4 milioane lei) şi Romgaz (3,2 milioane lei).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 0,6%.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO