Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că odiseea pragului de la SIF-uri nu s-a încheiat

Brokerii cred că odiseea pragului de la SIF-uri nu s-a încheiat

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

23.11.2011, 00:07 2284

Bursa a închis sesiunea cu o scădere de 0,8%, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au pierdut până la 5,9%, după ce deputaţii nu au discutat nici marţi pe tema iniţiativei legislative de creştere a pragului maxim de deţinere.

"Ceea ce s-a întâmplat azi (marţi, n. red.) la Camera Deputaţilor intră în spectacolul obişnuit pentru SIF-uri. Cred că încă se dau lupte în culise pentru adoptarea sau neadoptarea acestui amendament. Şi mai mult ca sigur, ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi, n.r) se va mai repeta şi în alte zile, atunci când va figura pe ordinea de zi. Dar, ca orice lege bună este şi va fi «născută» cu greu şi va fi contestată. Tocmai aceste tergiversări vor face deliciul specula­to­rilor care vor avea ţintă precisă SIF-urile în perioada adoptării amendamentului", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Deşi la mijlocul zilei acţiunile SIF erau în urcare cu până la 2,2%, după ce Camera Deputaţilor a încheiat şedinţa de marţi din plen fără a discuta proiectul privind majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5% titlurile au trecut pe scădere. La finalul sesiunii preţurile acţiunilor afişau corecţii cuprinse între 4,2% şi 5,9%.

Unii investitori nu au mai aşteptat votul din plen şi au început să marcheze o parte din profituri încă de luni, când preţurile acestor acţiuni au scăzut cu până la 4,7%.

Corecţiile vin după ce SIF-urile au urcat săptămâna trecută cu cel mult 17,4%.

Potrivit lui Murgoci, jucătorii vor fi în continuare cu ochii pe SIF-uri, încercând să profite la maxim de războiul declaraţiilor şi al promisiunilor.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat de asemenea pierderi, încheind şedinţa în scădere cu 1,8%. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a consemnat o corecţie modestă, de 0,7%.

Acţiunile Azomureş au câştigat marţi 6,9%, cel mai recent transfer fiind perfectat la 1,336 lei, iar rulajul a fost de 1,6 milioane lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au afişat cea mai pronunţată creştere din piaţă, de 14,95%, aproape de limita maximă de variaţie, ultima tranzacţie fiind per­fectată la 1,62 lei. Rulajul pe aceste acţiuni a fost de 624.000 de lei.

Oltchim a revenit în atenţia investitorilor pe fondul speculaţiilor privind o posibilă privatizare a societăţii. Creşterile din ultima perioadă nu sunt susţinute de o lichiditate mare, dar sunt suficient de atractive pentru speculatori, a spus Murgoci.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost de 55,84 milioane lei (12,8 milioane euro).

Jucătorii au realizat şi transferuri cu obligaţiuni (4,4 milioane lei), produse structurate (3,9 milioane lei) şi contracte futures (73.000 de lei).

Astfel, rulajul total de la BVB s-a ridicat la 64,36 milioane lei (14,7 mi­lioane euro), de 1,9 ori peste valoarea tranzacţiilor de luni, de 33,4 milioane lei (7,6 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene afişau evoluţii mixte, iar Bursa din Statele Unite a deschis în scădere şedinţa de marţi, încrederea investitorilor fiind afectată de temerile legate de Europa şi de revizuirea negativă a creşterii eco­nomice a Statelor Unite pentru tri­mestrul al treilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO