Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca unele actiuni s-au apropiat de o "valoare corecta"

09.01.2006, 18:44 13

Finalul de saptamana a adus evolutii linistite pe Bursa, atat din punctul de vedere al evolutiei preturilor, cat si prin prisma lichiditatii, insa brokerii se asteapta la noi miscari importante pe piata incepand cu saptamana aceasta.

Indicii BET si BET-FI au inregistrat corectii usoare pentru a doua sedinta consecutiv. Valoarea totala a tranzactiilor derulate la Bursa a fost de 24,4 mil. lei, in scadere cu circa 60%.

"Avansul din primele sedinte a fost putin prea mare pentru acest inceput de an si un recul era de asteptat, iar eu sincer chiar ma asteptam ca aceste corectii sa fie mai mari. Vanzatorii nu prea s-au mai aratat dispusi sa vanda, iar cumparatorii au luat pozitii de asteptare, dar nu cred ca vor mai astepta pentru mult timp, iar in acest context, ma astept la reluarea cresterilor pe Bursa, poate nu neaparat de saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.red.), dar oricum in perioada urmatoare", a precizat Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker.

El a mai spus ca totusi in conditiile in care pe majoritatea titlurilor principale cresterile anul trecut au fost substantiale, aprecierile din acest an nu vor mai fi la fel de mari ca acelea din 2005. "Unele din banci si chiar si SIF-urile s-au apropiat de o valoare cat de cat ''corecta'', de aceea eu mizez in acest an pe sectorul petrolier, pe cel de constructii si pe farmaceutice", a adaugat Ceuca.

Brokerii se asteapta ca miscarile din piata sa se reia pe termen scurt, in conditiile in care investitorii isi fac noi strategii de investitii tinand cont de noile prevederi ale Codului fiscal.

"Primele sedinte din acest an au fost marcate de lipsa de lichiditate, care s-a datorat situatiei create de aplicarea noilor norme de impozitare a castigurilor. Practic, exista firme de brokeraj care au recomandat investitorilor sa nu vanda saptamana trecuta, ceea ce a afectat lichiditatea si a determinat cresterile din primele doua sedinte", a declarat Nicolae Ghergus, directorul executiv al Confident Invest.

"Eu cred ca vor fi in continuare miscari pe piata, strategiile investitorilor cunoscand modificari, ceea ce va determina vanzari si cumparari de pachete importante in aceasta perioada. In plus, o parte din banii obtinuti de SIF-uri din vanzarea pachetelor detinute la Sicomed se vor intoarce in piata. Eu ma astept la cresteri usoare in perioada urmatoare", considera si Nicolae Rusu, presedintele SSIF Orizont Vest.



Actiunile SIF Oltenia au fost singurele dintre titlurile apartinand SIF-urilor care au crescut vineri, aprecierea fiind totusi modesta. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 2,83 lei/actiune, in crestere cu 0,4%. Cresterea actiunilor vine dupa ce societatea a anuntat ca a vandut in cadrul oferteri publice lansate de Zentiva, incasand inca de la inceputul anului peste 58,1 mil. lei. O suma de peste 60 mil. lei a incasat si SIF Muntenia in urma vanzarii in cadrul ofertei Zentiva. "Eu cred ca acest anunt a influentat cursul intr-o mica masura, pentru ca se stia de mult timp de posibilitatea derularii acestei tranzactii si se facusera calculele privind cat ar urma sa incaseze SIF-urile", a precizat Adrian Ceuca.



Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat o scadere de 0,9%, ajungand la nivelul pretului de inchidere sa fie cotate din nou la acelasi nivel consemnat la inceputul anului. Lichiditatea actiunilor a fost redusa, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 1,3 milioane de lei (0,35 milioane de euro). Brokerii spun ca, exceptand acuzatiile aduse conducerii Rompetrol, care raman in continuare principalul factor de incertitudine asupra evolutiei actiunilor, investitorii sunt dezamagiti si de faptul ca dupa anuntarea preluarii Dyneff, nu au mai fost transmise date suplimentare privind modul cum aceasta tranzactie ar urma sa influenteze activitatea companiei.



Actiunile Biofarm au avut o noua evolutie pozitiva, castigand 3,7% la nivelul ultimului pret. De la inceputul acestui an, cursul Biofarm s-a apreciat cu aproape 9%. Brokerii spun ca evolutia ascendenta a titlurilor producatorului de medicamente, consemnata de la finalul lui 2005, se datoreaza faptului ca investitorii au inceput sa se gandeasca ca e foarte posibil ca societatea sa distribuie cea mai mare parte din profitul pe 2005 sub forma de actiuni gratuite, in conditiile in care compania are nevoie de lichiditati. Dupa primele noua luni ale anului trecut, Biofarm avea un profit de 10,6 milioane de lei (2,9 milioane de euro), in crestere cu 78% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Titlurile Antibiotice au atins un nou maxim istoric de 1,09 lei/actiune, in urma avansului de aproape 3% pe care l-a luat vineri. "Investitorii mizeaza ca societatea va fi privatizata in cursul acestui an. Eu nu stiu insa daca statul va reusi sa faca o afacere foarte buna in urma acestei privatizari, tinand cont ca in cazul celorlalti producatori de medicamente, Sicomed si Terapia, atunci cand au fost vandute unor investitori institutionali, companiile respective se aflau in proprietate privata", spune Adrian Ceuca. "Principala cauza a cresterilor Antibiotice este lichiditatea redusa, in conditiile in care aceia care detin actiuni in cadrul companiei nu doresc sa le vanda", spune si Nicolae Rusu.



Actiunile Electromagnetica au pierdut vineri 8,1%, pe fondul unor tranzactii, care au insumat aproape 300.000 de lei (81.000 de euro). Titlurile producatorului de electrice si electronice au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 0,496 lei/actiune. Aceasta corectie vine dupa ce titlurile Electromagnetica inregistrasera un avans de 10,4% in prima sedinta de tranzactionare a acestui an, atingand un maxim istoric de 0,54 lei/actiune, ceea ce i-a determinat probabil pe unii dintre investitori sa-si marcheze profiturile. In 2005, actiunile Electromagnetica au inregistrat o crestere de 45%, insa evolutia lor a fost una foarte volatila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO