Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la BCR vând clienţilor de retail o platformă online pentru tranzacţionarea acţiunilor

Brokerii de la BCR vând clienţilor de retail o platformă online pentru tranzacţionarea acţiunilor

Sorin Mititelu, director dezvoltare afaceri şi produse retail la BCR

08.07.2010, 23:29 1697

Banca Comercială Română, controlată de grupul austriac Erste, alansat propria platformă de tranzacţionare online prin care oferăacces investitorilor de retail către bursele de la Bucureşti, Vienaşi Frankfurt.
BCR este al doilea mare intermediar care şi-a lansat în ultimul ano platformă online de tranzacţionare destinată investitorilor mici,după ce casa de brokeraj KBC Securities, fost lider de piaţă în2008, şi-a reorientat atenţia către retail încă din 2009, înabsenţa marilor investitori instituţionali.
Din toamna anului trecut, BCR şi-a internalizat serviciile debrokeraj care au fost preluate de departamentul de tranzacţionaredin cadrul BCR. În primul semestru al acestui an, BCR a intermediattranzacţii pe bursă în valoare de 322,4 mil. lei (aproape 80 mil.euro), situându-se pe locul al 13-lea în clasamentul anual alintermediarilor.
"Platforma de tranzacţionare BCR Broker oferă acces investitorilorcătre investiţiile în acţiuni, obligaţiuni şi certificate listatepe bursele de la Bucureşti, Viena şi Frankfurt. Din toamnă, vomlansa şi platforma online BCR Trader prin care se poatetranzacţiona pe piaţa Forex, aur şi argint spot şi CFD-uri. Celedouă platforme sunt integrate într-un portal de investiţii princare investitorii se pot informa şi accesa diferite analize şitutoriale", a spus Sorin Mititelu, director dezvoltare afaceri şiproduse retail în BCR.
Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, este primul emitent deproduse structurate de pe piaţa locală, după ce ieri, 8 iulie, afost prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti acertificatelor index şi turbo emise de banca austriacă.
"Investind în certificate, investitorii locali au posibilitatea dea-şi diversifica portofoliul până acum dominat de acţiuni şi cu oexpunere relativ redusă în obligaţiuni şi derivate. Pe pieţelegermane, certificatele sunt foarte populare şi deţin o pondere de50% în portofoliul investitorilor", a spus Valerian Ionescu, şefuldepartamentului de tranzacţionare din BCR.
Cele nouă serii de certificate aduse de banca austriacă pe bursa dela Bucureşti au drept active suport indicele bursei germane DAX,aurul şi petrolul. Maturitatea certificatelor index este septembrie2012, în timp ce scadenţa pentru certificatele turbo a foststabilită pentru septembrie 2011.
Certificatele index au o evoluţie similiară cu cea a activelorsuport.
De cealaltă parte, certificatele turbo permit investitorului săcâştige şi pe scăderea pieţei, prin achiziţia de certificate short.În cazul certificatelor short, investitorul pariază că preţulactivului (indicele DAX, aurul sau pe­trolul) va scădea, preţulcertificatelor crescând pe măsură ce cotaţia activului suportscade. Certificatele turbo long cresc pe măsură ce preţul activuluisuport creşte.
În plus, certificatele turbo amplifică mişcările activelor suportprin efectul de levier. "Sperăm ca după doi ani să ajungem înRomânia la tranzacţii de 100 de milioane de euro cu certificateleemise de Erste. Următorul pas pe piaţa locală va fi să aducemcertificate construite pe indici româneşti", a conchis ThomasSchaufler, şeful diviziei de vânzări retail din cadrul ErsteBank.
Ieri pe Bursă s-au realizat tranzacţii cu certificate Erste învaloare de peste 11.000 de euro, cele mai tranzacţionate fiindcertificatele turbo short pe indicele DAX, investitorii mizând pescăderea pieţei germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO