Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Mobinvest se judeca cu Casa de Compensare de la Sibiu

22.02.2007, 18:19 32

Casa Romana de Compensatie (CRC) a chemat in judecata societatea de brokeraj Mobinvest din Oradea, pentru recuperarea a 1,7 milioane de lei (circa 500.000 de euro) plus dobanda aferenta pentru datoria pe care acesti brokeri o au ca urmare a pozitiilor deschise anul trecut pe Bursa de la Sibiu pe contractele futures avand ca activ suport actiunile Amonil.
Pe de alta parte, Mobinvest spune ca cere la randul ei despagubiri, acuzand CRC si Bursa dintre Sibiu ca a fost oprita de la tranzactionare. Intr-unul din procesele inaintate Mobinvest, CRC a chemat in instanta si Bursa de Valori Bucuresti, cu intentia de a obtine blocarea actiunilor pe care societatea de brokeraj le are la BVB, astfel incat aceasta sa nu le poata vinde. Procesele se afla in prezent pe rolul Tribunalului din Sibiu.
Amonil s-a aflat in centrul atentiei pietei in ultima parte a anului trecut, titlurile companiei inregistrand cresteri puternice pe BVB, desi societatea isi oprise productia. Brokerii spuneau atunci ca acea crestere e doar speculativa.
"Mobinvest are un debit fata de Casa de Compensatie in valoare de 1,7 milioane de lei. Au intrat in apel in marja si nu au adus banii necesari pentru a-si mentine pozitiile si Casa, in conformitate cu reglementarile in vigoare, a fost nevoita sa le inchida pozitiile. Cele mai multe dintre contractele existente in acel moment pe Amonil au fost incheiate de si prin intermediul Mobinvest. E prima oara cand se intampla ceva de o asemenea amploare. Noi am inaintat o plangere catre CNVM prin care am cerut sa constate daca e vorba de un caz de manipulare a pietei", a declarat Toma Dosteteanu, presedintele CRC. El a mai spus ca datoria Mobinvest a fost acoperita de Casa din surse proprii.
Pretul actiunilor Amonil se dublase de la circa 0,05 lei pana la 0,103 lei pe parcursul ultimului trimestru, fara ca pe piata sa apara informatii oficiale care sa sustina o astfel de crestere.
In urma faptului ca cele mai multe contracte existente pe Amonil erau incheiate de Mobinvest, conducerea Bursei din Sibiu a luat hotararea de a interzice societatii sa mai deruleze tranzactii pe contul firmei.
In acelasi timp, oficialii Amonil au declarat ca nu exista informatii noi care sa justifice cresterea actiunilor. Ulterior, pretul actiunilor a inceput sa scada, iar Mobinvest, care avea deschise pozitii de cumparare la Sibiu la preturi mai mari a intrat in apel in marja.
Contactati de ZF, oficialii Mobinvest au spus ca este de competenta instantei sa decida cine are dreptate. "Si noi la randul nostru am cerut despagubiri pentru ca am fost opriti de la tranzactionare", spune Gavril Avram, presedintele Mobinvest.
"Daca justitia va stabili ca Mobinvest trebuie sa plateasca, noi avem banii si vom plati. Daca in schimb va hotari ca CRC si Bursa din Sibiu sunt cele care trebuie sa plateasca, atunci va trebui sa se respecte decizia instantei", a adaugat Avram.
Bursa de Valori Bucuresti, care este parte in unul dintre procese, spune ca nu are niciun rol in litigiul dintre aceste entitati.
"Chemarea Bursei ca parte in acel proces mi se pare complet exagerata pentru ca aceasta nu e solidara cu actionarii sai, iar actiunile detinute la Bursa nu sunt date in gaj", a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO