Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Mobinvest, sub administrare speciala

18.08.2008, 18:37 23

Societatea de brokeraj Mobinvest din Oradea este pusa incepand de astazi sub administrare speciala, ca urmare a unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de la finalul saptamanii trecute. Mobinvest este prima societate de brokeraj locala impotriva careia CNVM a luat o asemenea decizie.
CNVM a desemnat firma Dinu Urse si Asociatii din Bucuresti, specializata in aplicarea procedurilor de insolventa, drept administrator special al societatii din Oradea, potrivit deciziei.
Institutia de reglementare a pietei de capital a depistat in urma unor controale la firma de intermediere din Oradea ca Mobinvest folosea banii clientilor fara acordul acestora pentru a tranzactiona in contul altor clienti, conform datelor care au stat la baza deciziei de impunere a admistrarii speciale.
De asemenea, societatea de brokeraj a constituit depozite la termen prin utilizarea fondurilor clientilor, fara a avea acordul expres al acestora, conform aceleiasi surse. Mobinvest se mai face vinovata, sustin reprezentantii Comisiei, si de pastrarea in casieria societatii a unor sume mari de bani ai clientilor pe perioade lungi de timp "asupra carora nu a luat decat masuri superficiale de asigurare a pastrarii in siguranta".
Avram Gravil, directorul general al societatii, si Ioan Tripon, reprezentantul compartimentului de control al Mobinvest, au fost sanctionati, de asemenea, cu amenzi in valoare totala de 15.000 de lei in urma controlului CNVM, avand interdictie de a desfasura activitati pe piata de capital pe o perioada de trei si, respectiv, doi ani. Reprezentantii Mobinvest nu au dorit sa faca niciun comentariu privind decizia CNVM.
Incepand de astazi administratorul special va prelua integral atributiile consiliului de administratie al entitatii autorizate supuse regimului de administrare speciala.
In luna martie a anului trecut, Mobinvest a fost implicata intr-un caz de manipulare a pietei de capital, fiind acuzata de CNVM ca a majorat artificial pretul actiunilor Amonil Slobozia.
CNVM a amendat atunci Mobinvest si cativa brokeri ai societatii cu suma de 1,12 mil. lei (330.000 de euro) pentru manipularea pietei. Societatea a atacat in instanta sanctiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO