Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Oradea care au manipulat actiunile Amonil in 2006 au fost suspendati de CNVM

11.07.2008, 18:01 34

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat pentru doua saptamani activitatea societatii de brokeraj Mobinvest din Oradea, in urma unui control efectuat in perioada 13 - 16 mai.
Mobinvest a fost amendata anul trecut de CNVM pentru manipularea actiunilor Amonil.
CNVM a dispus blocarea conturilor societatii, fara a da insa detalii privind motivele acestei masuri.
"...se dispune blocarea tuturor conturilor de disponibilitati ale societatii (nu vor fi permise decat alimentari de cont), atat la vedere, cat si la termen, si a celor de instrumente financiare; se permite numai efectuarea operatiunilor aflate in decontare la data prezentei, cu respectarea prevederilor prezentei ordonante", se arata in ordonanta emisa de CNVM.
Aceasta este prima masura de acest fel luata in acest an impotriva unei societati de brokeraj.
Contactat de ZF, Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM, nu a dorit sa ofere mai multe detalii cu privire la aceasta ordonanta.
"Abia marti vom putea oferi mai multe informatii", a precizat Miclaus.
Reprezentantii Mobinvest nu au putut fi contactati. Mobinvest si cativa brokeri ai societatii au fost amendati anul trecut cu 1,12 milioane de lei (330.000 de euro) de catre CNVM pentru manipularea pietei de capital, pentru niste tranzactii efectuate la sfarsitul lui 2006 cu actiunile producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO).
Directorul general al Mobinvest, Gavril Avram, si unul dintre brokerii societatii au fost acuzati atunci ca au ridicat in mod artificial pretul actiunilor Amonil, dand semnale false investitorilor din piata.
In ultimele doua luni din 2006, actiunile Amonil s-au dublat pe Bursa, de la 0,05 la 0,1 lei, desi societatea avea productia oprita in acel moment, fara ca pe piata sa apara informatii oficiale care sa sustina o asemenea crestere. Ulterior, cotatia actiunilor Amonil a scazut la fel de brusc pana la 0,058 lei/actiune.
Tot la inceputul anului trecut, Casa Romana de Compensatie (CRC) a chemat in judecata Mobinvest, pentru recuperarea sumei de 1,7 milioane de lei (circa 500.000 de euro) plus dobanda aferenta pentru datoria pe care societatea o acumulase ca urmare a pozitiilor deschise in 2006 la Bursa de la Sibiu pe contractele futures avand ca activ suport actiunile Amonil.
In urma solicitarii CRC, Bursa de Valori Bucuresti a blocat actiunile pe care Mobinvest le detinea la BVB pentru ca societatea sa nu le poata vinde. Mobinvest a vandut insa actiunile respective, dupa ce sechestrul a fost ridicat, la sfarsitul anului trecut.
Tot la sfarsitul anului trecut, Mobinvest a vandut participatia de 10% pe care o detinea, impreuna cu mai multe persoane implicate, in cadrul Amonil. In urma vanzarii acestui pachet de actiuni, Mobinvest a incasat circa 3 mil. euro, tranzactia realizandu-se la pretul de 0,1 lei/actiune, un maxim al ultimului an care nu a fost egalat pana acum in ciuda cresterii din ultimele luni a actiunilor Amonil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO